10 REFLEKTIONER SOM KAN FÖRÄNDRA DITT LIV

Det är förvånande hur lätt det är att tappa de viktiga sakerna i livet ur sikte. Späckade scheman och regelbundna rutiner har en tendens att sätta hjärnan på autopilot.

När saker och ting inte går riktigt som du vill, beror det ofta på att du har tappat fokus på det som verkligen betyder något. Men att fokusera på livets grundläggande sanningar kan vara svårt, särskilt när de påminner dig om att du är på väg åt fel håll.

De bästa sakerna i livet kommer inte lätt, och att inte observera dig själv noggrant är en säker väg till medelmåttighet. Jag tror att Sokrates sa det bäst:

“Det outforskade livet är inte värt att leva.”

Sokrates observation gäller även för affärer. När Eric Schmidt var VD för Google sa han berömt: “Vi driver det här företaget genom frågor, inte svar.”

Livet och verksamheten bygger på frågor, inte svar. Du bör fråga dig själv regelbundet om du är på väg åt rätt håll.

Många av livets väsentliga sanningar behöver upprepas. Vi behöver påminnelser som hjälper oss att fokusera på dem. Håll dessa sanningar till hands och de kommer säkerligen att ge dig en välbehövlig boost.

Stor framgång föregås ofta av misslyckande

Du kommer aldrig att uppleva verklig framgång förrän du lär dig att omfamna misslyckande. Dina misstag banar väg för dig att lyckas genom att avslöja när du är på fel väg.

De största genombrotten kommer vanligtvis när du känner dig som mest frustrerad och som mest fast. Det är denna frustration som tvingar dig att tänka annorlunda, att titta utanför ramarna och se lösningen som du har saknat.

Framgång kräver tålamod och förmågan att behålla en bra attityd även när man lider för det man tror på.

Att vara upptagen är inte lika med att vara produktiv

Titta på alla runt omkring dig. De verkar alla så upptagna – springa från möte till möte och skjuter iväg e-post till höger och vänster. Men hur många av dem producerar verkligen, lyckas verkligen på hög nivå?

Framgång kommer inte från rörelse och aktivitet. Det kommer från fokus — från att se till att din tid används effektivt och produktivt.

Du får samma antal timmar på dygnet som alla andra. Använd dina klokt. När allt kommer omkring är du produkten av din produktion, inte din ansträngning. Se till att dina ansträngningar är dedikerade till uppgifter som ger resultat.

Du är bara så bra som de du umgås med

Du bör sträva efter att omge dig med människor som inspirerar dig, människor som får dig att vilja bli bättre. Och det gör du förmodligen. Men hur är det med människorna som drar ner dig? Varför låter du dem vara en del av ditt liv?

Alla som får dig att känna dig värdelös, orolig eller oinspirerad slösar bort din tid och gör dig kanske mer lik dem. Livet är för kort för att umgås med sådana här människor. Klipp loss dem.

Du lever det liv du har skapat

Du är inte ett offer för omständigheterna. Ingen tvingar dig att fatta beslut och vidta åtgärder som strider mot dina värderingar och ambitioner.

Omständigheterna du lever i idag är dina egna – du skapade dem. På samma sätt är din framtid helt upp till dig. Om du känner dig fast beror det förmodligen på att du är rädd för att ta de risker som krävs för att nå dina mål och leva dina drömmar.

När det är dags att vidta åtgärder, kom ihåg att det alltid är bättre att vara längst ner på den stege du vill klättra på än högst upp på en där du inte vill vara.

Rädsla är den största källan till ånger

När allt är sagt och gjort, kommer du att beklaga chanserna du inte tog mycket mer än vad du kommer göra dina misslyckanden. Var inte rädd för att ta risker.

Jag hör ofta folk säga: “Vad är det värsta som kan hända? Kommer det att döda dig?” Ändå är döden inte det värsta som kan hända dig.

Det värsta som kan hända dig är att tillåta dig själv att dö inombords medan du fortfarande lever.

Du behöver inte vänta på en ursäkt för att förlåta

Livet går mycket smidigare när du släpper agg och förlåter även de som aldrig bett om ursäkt. Agg låter negativa händelser från ditt förflutna förstöra dagens lycka. Hat och ilska är känslomässiga parasiter som förstör din livsglädje.

De negativa känslorna som kommer med att hålla fast vid ett agg skapar en stressreaktion i din kropp och att hålla fast vid stressen kan få förödande hälsokonsekvenser. Forskare vid Emory University har visat att, att hålla fast vid stress bidrar till högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

När du förlåter någon gör det inte att deras handlingar var okej; men det befriar dig helt enkelt från att vara deras eviga offer.

Lev i nuet

Du kan inte nå din fulla potential förrän du lär dig att leva ditt liv i nuet.

Ingen känsla av skuld kan förändra det förflutna, och ingen känsla av ångest kan förändra framtiden. Det är omöjligt att vara lycklig om du ständigt är någon annanstans, oförmögen att helt omfamna verkligheten (bra eller dålig) i just detta ögonblick.

För att hjälpa dig själv att leva i nuet måste du göra två saker:

1. Acceptera ditt förflutna. Om du inte sluter fred med ditt förflutna kommer det aldrig att lämna dig och genom att göra det kommer det att skapa din framtid.

2. Acceptera framtidens osäkerhet. Oro har ingen plats här och nu. Som Mark Twain en gång sa: “Att oroa sig är som att betala en skuld du inte är skyldig.”

Ditt egenvärde måste komma inifrån

När din känsla av njutning och tillfredsställelse härrör från att jämföra dig själv med andra är du inte längre herre över ditt eget öde. När du mår bra av något du har gjort låt inte någon annans åsikter eller prestationer ta det ifrån dig.

Även om det är omöjligt att stänga av dina reaktioner på vad andra tycker om dig behöver du inte jämföra dig med andra och du kan alltid ta människors åsikter med en nypa salt. På det sättet, oavsett vad andra människor tänker eller gör, kommer ditt egenvärde inifrån. Oavsett vad folk tycker om dig vid ett visst ögonblick är en sak säker – du är aldrig så bra eller dålig som de säger att du är.

Livet är kort

Ingen av oss är garanterad en morgondag. Men när någon dör oväntat får det oss att göra en inventering av vårt eget liv: vad som verkligen är viktigt, hur vi spenderar vår tid och hur vi behandlar andra människor.

Förlust är en rå, visceral påminnelse om livets svaghet. Det måste det dock inte vara.

Påminn dig själv varje morgon när du vaknar att varje dag är en gåva och att du kommer att göra det bästa av välsignelsen du har fått. Det ögonblick du börjar agera som att livet är en välsignelse är det ögonblick det kommer att börja agera som en. En bra dag börjar trots allt med ett bra tänkesätt.

Förändring är oundviklig – omfamna den

Först när du omfamnar förändring kan du hitta det goda i det. Du måste ha ett öppet sinne och öppna armar om du ska känna igen och dra nytta av möjligheterna som förändring skapar.

Du kommer garanterat att misslyckas om du fortsätter att göra samma saker som du alltid har gjort och hoppas på att om du ignorerar förändringen, så kommer den att försvinna.

När allt kommer omkring är definitionen av galenskap att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat.

Livet stannar inte för någon. När det går bra uppskatta det och njut av det, eftersom att det kommer förändras. Om du alltid letar efter något mer, något bättre, som du tror kommer att göra dig lycklig, kommer du aldrig att vara tillräckligt närvarande för att njuta av de fantastiska stunderna innan de är borta.

En mycket kort sammanfattning

Att vara fokuserad och ställa de svåra frågorna kan vara extremt obehagligt. Men kom ihåg att vi lär oss och växer inte genom att hålla fast vid det som är bekvämt.