10 SAKER ATT RENGÖRA PÅ 10 MINUTER

Från att dammsuga och tvätta till att skura badrummet och diska, en genomsnittlig svensk ägnar mycket tid åt att städa – mer än 23 timmar per månad, enligt en undersökning. Trots att många människor ägnar så mycket tid åt att tvätta och skrubba, kanske du hoppar över några av de värst drabbade platserna i huset – och det kan vara en inbjudan för bakterier att ta över.

Dessa 10 städuppgifter var och en kan lösas på under 10 minuter och kommer att göra ditt hem renare än någonsin.

  1. Takfläktbladen

Damm lägger sig ovanpå fläktbladen där det sitter, obemärkt. Så fort du slår på fläkten sprider de snurrande bladen kvalster och damm över hela rummet, konstaterar Susan Raschal, en styrelsecertifierad allergiker och immunolog med Family Allergy & Asthma i Chattanooga, Tennessee.

Ju mer damm och allergener på dina ytor, desto större är sannolikheten för att du kommer att uppleva symtom som täppt näsa, kliande ögon eller kliar i halsen, tillägger hon.

Skippa dammduken, vilket gör att damm faller ned på ytorna nedanför och använd en våt trasa eller desinficeringsservett för att ta bort damm från fläktbladen.

  1. Kylskåpslådorna

Du tvättar produkterna som kommer ut ur kylskåpslådorna, men hur är det med själva kärlet? Forskning visade att kylskåp är grogrund för bakterier som stafylokocker, E. coli och listeria.

Ta ut lådan från kylskåpet och rengör den med tvål och vatten; låt det lufttorka innan du sätter tillbaka det i kylen. Om mat har ruttnat i lådan – torka ur den med en kombination av lika delar vinäger och vatten.

  1. Skärbrädan

Att torka av skärbrädan är inte tillräckligt för att förhindra att bakterier, mögel och jäst från rått kött och grönsaker förökar sig på ytan.

Det rekommenderas att du använder separata skärbrädor för kött och grönsaker och tvätta dem efter varje användning. För bästa resultat, hoppa över handtvätt och lägg skärbrädor i diskmaskinen och välj om möjligt valet “desinfektion” för att döda bakterier. Dessa cykler har högre värme och längre torktider. Men även i standardcykler är vattnet så varmt och tvätten så aggressiv att den borde göra susen.

  1. Husdjursskålar och leksaker

Erkänn det: Du skrubbar sällan hundens eller kattens mat- och vattenskålar. En studie i år fann att mer än 75 procent av människorna inte följer alla säkerhetsriktlinjer för att skydda husdjur mot livsmedelsburna sjukdomar, vilket inkluderar att tvätta skålen efter varje måltid. En tidigare undersökning gjord av Petco fann att 20 procent av husdjursägarna väntade minst en månad innan de rengjorde husdjurens skålar.

Husdjurens favoritbollar och stoppade leksaker behöver också rutinmässig rengöring.

Sätt hund- eller kattskålar och plastleksaker i diskmaskinen och släng gosedjur i tvättmaskinen för att minska din fyrbenta väns exponering för bakterier som kan orsaka sjukdom.

  1. Kaffebryggaren

Tar du ditt kaffe med mjölk och socker? Vad sägs om en skvätt bakterier? Mikrobiologer torkade droppbrickor för kaffe och hittade upp till 67 olika bakterier som hängde med morgonbryggningens muddrar, inklusive flera stammar som orsakar sjukdom. (En studie från NSF International, en oberoende folkhälsoorganisation, fann att kaffebryggare var bland de fem värsta bakteriehärderna i huset).

Att rengöra din kaffebryggare är så pass enkelt som att fylla den med lika delar vinäger och vatten och ställa in den på att brygga. Kör den igen med bara vatten för att spola bort vinägersmaken från kaffebryggaren.

  1. Diskbänken

Även diskbänkar som ser rena ut kan hysa virus och bakterier. Att tvätta bort bekämpningsmedel från råvaror eller skölja knivar efter att ha styckat rått kött bidrar till att patogenerna cirkulerar i avloppet. Vissa mikroorganismer älskar vatten och växer i områden där det finns kontinuerlig fukt. Bakterierna som växer på vattenälskande platser tenderar att vara mer resistenta mot antibiotika.

Rengör diskbänken med ett desinfektionsmedel dagligen för att ta bort bakterier från matberedningsområdena.

  1. Soptunnan

Att slänga allt från smutsigt papper till matrester i papperskorgen skapar en varm, fuktig miljö där bakterier trivs. Eftersom du inte äter ur soptunnan, utgör bakterierna som lurar där sannolikt liten risk för din hälsa – men det betyder inte att den inte behöver en ordentlig skrubbning då och då.

Ta ut soporna och skrubba sedan behållaren med ett desinfektionsmedel; låt den självtorka eller torka den torr innan du lägger i en ny soppåse.

  1. Madrassen

Du byter lakan regelbundet men när rengjorde du senast din madrass? Kombinationen av svett, döda hudceller och matsmulor ger en hel del bakterier. Madrasser som är sju år gamla kan ha i genomsnitt 16 miljoner bakterier på sina ytor.

Strö bakpulver på madrassen och dammsug sedan upp det. Förutom att minska lukt kan dammsugning av din madrass också minska allergisymptom, enligt forskning. För att hantera svåra fläckar, skapa en lika delar vinäger- och vattenlösning och använd små mängder för att skrubba fläckarna. Låt fläckarna torka innan du lägger på lakanen.

  1. Duschdraperiet

Ditt duschdraperi kan vara den smutsigaste platsen i badrummet, och hyser runt 60 gånger fler bakterier än din toalettsits. Mögel är det största problemet på duschdraperier. Mögel producerar sporer som kan orsaka en allergisk reaktion.

Att rengöra det är så enkelt som att spraya en blekmedelsbaserad produkt på draperiet, låta det sitta i några minuter och sedan skölja av det.

  1. Mobiltelefonen

Du använder din mobiltelefon för att ringa samtal, videochatta, lägga upp på sociala medier och handla online. Allt detta surfande, scrollande och ringande ger upp till mer än 3½ timmars skärmtid per dag för vuxna över 60, vilket innebär mycket exponering för bakterier. Faktum är att forskare har kallat smartphones en “trojansk häst” som bidrar till överföring av mikrobiella infektioner i epidemier och pandemier. En studie från 2012 av Gerba fann att mobiltelefoner hyser 10 gånger fler bakterier än en toalettsits.

Vi föreslår att du använder en alkoholbaserad våtservett för att rengöra din smartphone. Några snabba svep över skärmen och fodralet tar bort smuts och bakterier.


Så nästa gång du sitter fast i ett konferenssamtal eller väntar på att en reklampaus ska ta slut, ta itu med en av dessa snabbstädningsuppgifter för ett renare, bakteriefritt hem.