5 SÄTT ATT FÖRBÄTTRA DITT FÖRHÅLLANDE – UTAN ATT PRATA OM DET

Känner du att ditt förhållande bara går på tomgång? Du vet att du behöver en förändring, men ”vi behöver prata” kan väcka oro och göra att ni båda går i försvar.

Att dyka in i tunga diskussioner är inte alltid nödvändigt när det kommer till att förbättra din relation.

Tänk istället på att närma dig din partner med en “anda av generositet” – något som är särskilt effektivt när båda gör detsamma. Målet är att ge till din partner utan förbittring och utan att spåra vad du får tillbaka. Var försiktig med att påpeka hur generös du är: Sann generositet uppstår när en person känner sig självsäker och lugn och ger utan förpliktelser.

För att genomföra detta, föreställ dig att du gör en insättning på din partners känslomässiga spargris varje dag.

Varje person har ett specifikt sätt som de föredrar att bli älskade på: bekräftande ord, beröring, kvalitetstid, gåvor eller tjänster. Par kan utnyttja följande fem kärleksspråk för att kommunicera att “du betyder något för mig”.

  1. Bekräftande ord

Folk älskar att höra saker som: Jag älskar dig, du betyder allt i världen för mig, bra jobbat på golfbanan, bra insats på spinningen idag älskling. Verbala komplimanger är jättebra, men prova också att visa din kärlek av mer gammaldags variant genom att skriva ett fysiskt meddelande. Lägg en söt lapp i din partners matlåda som säger: “Jag älskar dig. Ha en bra dag!” Eller lämna en post-it-lapp på en kudde eller badrumsspegeln där det står “Du betyder allt för mig.” Även mer moderna metoder som ett sms mitt på dagen där det står “Tänker bara på dig” brukar vara uppskattat.

  1. Beröring

Vissa människor föredrar att känna kärlek genom fysisk kontakt. Försök öka antalet kramar och kyssar du ger. En hand placerad på låret när du kör bil, en 20-sekunders axelmassage eller handhållning när ni går ut med hunden, all denna beröring kommunicerar kärlek. Vill du ta det ännu längre? Se om du kan hitta nya gulliga sätt att smeka en ny del av din partners kropp tre olika gånger om dagen.

Erbjud kontakt även på en erogen zon, som halsen eller örsnibbarna, men inte för mycket eller för länge. Att flirta är annorlunda än en sexuell inbjudan. Det är mer som ett sexigt hej, sedan ett snabbt adjö. Det signalerar till din partner: “Du spelar roll och jag tycker att du är tilltalande”.

När det gäller sex så både räknas det in här och inte in här. I allmänhet insinuerar kärleksspråket ”beröring” som kärlek, inte erotik. Men om du vill och vet att det kan vara en trevlig liten present att göra en sexuell inbjudan, så satsa på det.

  1. Kvalitetstid

Människor älskar att känna sig prioriterade genom att spendera meningsfull tid tillsammans. Att dela utrymme med en skärm räknas ofta inte, såvida du inte avsiktligt tittar på en serie eller film tillsammans. Nyckelordet är avsiktligt. Du måste veta vad din partner gillar att göra, sedan göra detta med dem. Erbjud dig att till exempel gå på hundpromenad med grannens hund om din partner gillar hundar eller sitta vid den öppna spisen med en kopp te, utan telefon. Ta fram några brädspel. Planera in en dejtkväll. Eller bara håll din partner sällskap på köksön och drick ett glas vin medan din partner lagar mat.

  1. Gåvor

En gåva med tanke bakom får mottagaren att känna att deras intressen och önskningar spelar roll. Gåvor måste vara meningsfulla, men inte nödvändigtvis dyra. Vanliga presenter kan vara choklad, blommor eller en flaska vin. Mindre vanliga presentidéer kan vara färskpressad apelsinjuice en lördagmorgon, ordna med lunch inför en hektisk dag på jobbet, biobiljetter för en överraskningsdejt, en liten suckulent till köksfönstret eller en kväll med en professionell kock. Presenter kan också vara något du gör och levererar, som frukost på sängen eller en god cocktail på kvällen.

  1. Tjänster

Människor känner sig älskade när en partner medvetet utför en vänlig handling för dem. Det kan betyda att bädda sängen, fylla bilen med bensin eller utföra veckohandlingen. Mindre vanliga idéer kan vara att göra en ny efterrätt, beställa överraskningshämtmat eller organisera kökslådan som det alltid ligger massor med skräp i. Människor som uppskattar tjänster tenderar att gilla ett rent och snyggt hem, men utmana dig själv med att erbjuda något som går utöver de dagliga vardagssysslorna. Du kan till och med initiera sex (så länge det känns som en gåva och inte en skyldighet).

Hemligheten till framgång är att ha kul med din generositet. Det ska kännas givande att göra vardagliga insättningar i den känslomässiga spargrisen. Att spåra vad du ger, inte vad du får, kan hjälpa par att ta ett sitt förhållande från att bara nätt och jämt överleva till att istället frodas.