6 ROLIGA FAKTA OM SÖMN

Med tanke på att vi tillbringar omkring en tredjedel av vårt liv i sömn (det vill säga ungefär 25 år), tänkte vi att vi skulle gräva djupare i sömnvärlden för att gräva fram några intressanta fakta om sömn och vad vi gör när vi sover.

1. En del av oss drömmer i svartvitt

Nuförtiden visar studier att ungefär 12 % av människor drömmer i svartvitt. Även om detta kan tyckas överraskande, var det närmare 75 % innan färg-TV introducerades.

2. Sömn är olika för män och kvinnor

Enligt National Sleep Foundation är manliga och kvinnliga dygnsrytmer något olika. I genomsnitt har män en längre dygnsrytm med sex minuter vilket gör att de känner sig mindre trötta på kvällen. Kvinnor är mer benägna att ha en kortare cykel, vilket innebär att de är mer benägna att vakna tidigare.

3. 15% av befolkningen går i sömnen

Enligt National Sleep Foundation, går 15% av oss i sömnen, och tydligen är det ingen fara att väcka någon om de hittas vandra omkring sovandes.

4. Det bör ta 10 – 15 minuter att somna

Detta är den idealiska tiden det tar att somna. Om du somnar efter 5 minuter eller mindre är sannolikheten stor att du lider av sömnbrist.

5. Höjd påverkar sömnen

När du är på hög höjd (från ca 4000m+) finns det så pass mycket mindre syre vilket gör det svårare att somna.

6. Vårt luktsinne minskar när vi sover

Studier har visat att buller kan väcka oss när vi slumrar, men lukter gör det inte, vilket är en av anledningarna till att brandlarm uppfanns.

Och slutligen ett par roliga fakta… giraffer behöver bara 1,9 timmars sömn om dagen, du kan inte nysa i sömnen, och tydligen kan nyfödda beröva sina föräldrar 44 dagars sömn per år!

Hej en god natts sömn!