7 HÄLSOFÖRDELAR MED SOLLJUS

Vet du hur viktigt det är att få lite solsken?

Vetenskapligt har solsken många fördelar för våra kroppar. Här är sju bra anledningar att gå ut och njuta av solen.

1. Förbättrar din sömn
Din kropp skapar ett hormon som heter melatonin som är avgörande för att hjälpa dig att sova. Eftersom din kropp börjar producera det när det är mörkt, börjar du vanligtvis känna dig sömnig cirka två timmar efter att solen gått ner, vilket är en av anledningarna till att våra kroppar naturligt stannar uppe senare på sommaren.

Forskning visar att en timmes naturligt ljus på morgonen hjälper dig att sova bättre. Solsken reglerar din dygnsrytm genom att tala om för din kropp när den ska öka och minska dina melatoninnivåer. Så ju mer dagsljusexponering du kan få, desto bättre kommer din kropp att producera melatonin när det är dags att sova.

2. Minskar stress
Melatonin sänker också stressreaktivitet och att vara utomhus hjälper din kropp att naturligt reglera melatonin, vilket kan hjälpa till att minska din stressnivå. Dessutom, eftersom du ofta gör något aktivt när du är ute (promenerar, leker, etc.), hjälper den extra rörelsen också till att minska stressen.

3. Behåller starka ben
Ett av de bästa och enklaste sätten att få i sig D-vitamin är att vara ute. Våra kroppar producerar vitamin D när de utsätts för solljus – cirka 15 minuter i solen om dagen är tillräckligt om du har ljus hy. Och eftersom D-vitamin hjälper din kropp att behålla kalcium och förhindrar spröda, tunna eller missformade ben, kan lapa sol vara precis vad läkaren beordrar.

4. Hjälper till att hålla vikten
Att komma ut i 30 minuter någon gång mellan 08.00 och 12.00 har kopplats till viktminskning. Det kan naturligtvis finnas andra faktorer till detta, men det verkar finnas ett samband mellan solljus tidigt på morgonen och viktminskning.

5. Stärker ditt immunförsvar
D-vitamin är också avgörande för ditt immunförsvar, och med konsekvent exponering för solljus kan du hjälpa till att stärka det. Ett friskt immunsystem kan hjälpa till att minska risken för sjukdom, infektioner, vissa cancerformer och dödlighet efter operation.

6. Bekämpar depression
Det är inte bara i ditt huvud; det finns en vetenskaplig anledning till att det förbättrar ditt humör att vara i solskenet. Solsken ökar din kropps nivå av serotonin, som är en kemikalie som förbättrar ditt humör och hjälper dig att hålla dig lugn och fokuserad. Ökad exponering för naturligt ljus kan hjälpa till att lindra symptomen på säsongsbetonad affektiv störning – en förändring i humör som vanligtvis inträffar under hösten och vintern när det finns färre timmar med dagsljus.

7. Kan ge dig ett längre liv
En studie som följde 30 000 svenska kvinnor avslöjade att de som spenderade mer tid i solen levde sex månader till två år längre än de med mindre solexponering. Mer forskning behöver göras på detta område, men det är något forskare fortsätter att studera.

Naturligtvis kan lite solsken räcka långt (och för mycket är skadligt för vår hud). Beroende på din huds nyans uppskattar forskare att din kropp kan producera optimalt med D-vitamin på cirka 5 till 30 minuter i solen. Om du använder solskyddsmedel kanske du inte producerar så mycket D-vitamin. Om du är ute efter lite välbehövlig D-vitamin, exponera inte bar hud längre än 5 till 30 minuter.