ALLA KATTER ÄR PSYKOPATER

De flesta vet att katter kan vara oförutsägbara. Nu har forskare utvecklat ett test som bevisar att katter har psykopatiska egenskaper.

Katter har älskats, värderats och till och med hyllats av människor i tusentals år. Deras beteende kan verka oförutsägbart – ibland vänligt, ibland distanserat.

Nu har brittiska forskare kommit fram till att tama katter också har en ganska mörk sida, som matchar de markörer som skulle indikera att de är psykopater.

Forskare från två universitet i Liverpool har utvecklat vad de kallar CAT-Tri+-testet, det första i sitt slag. Den består av ett frågeformulär som har gjorts fritt tillgängligt online. De 46 frågorna är baserade på en vetenskaplig studie där forskare analyserade totalt 2042 huskatter med hjälp av ägarnas observationer av beteenden.

Frågorna är inramade kring de tre huvudsakliga egenskaperna hos mänskliga psykopater: djärvhet, elakhet och hänsynslöshet, plus om katten är vänlig mot andra husdjur och människor.

Baserat på svaren från de 2042 kattägarna, fann forskarna att sannolikt alla katter har psykopatiska tendenser i varierande grad. Katter kan vara bland världens mest populära husdjur, uppskattat till cirka 370 miljoner huskatter över hela världen. Ändå förblir de oförutsägbara och är alla rovdjur. Som ett exempel orsakar Australiens 3,7 miljoner tamkatter förödelse för vilda djur och dödar uppskattningsvis 230 miljoner inhemska australiensiska fåglar, reptiler och däggdjur varje år. En katt som kan ströva omkring och jaga kan döda 186 däggdjur, reptiler och fåglar varje år.

Om tanken på att dela ditt hem med en köttätande psykopat verkar oroande, säger forskarna till oss att ta det lugnt: sådana egenskaper är en naturlig del av katters evolutionära historia, och testet utvecklades för att förbättra relationen mellan människor och katter, så att djurägare, veterinärer och andra kan förstå enskilda katter så bra som möjligt. När de är hemma gör våra psykopatiska katter sällan värre saker än att slå sönder vaser eller uppvisa konstigt beteende – som plötsliga höga skrik eller rörelser, eller att sitta på föremål som du helt klart är på väg att använda.

Hej katter!