ANNADAGEN – FÖRBEREDELSERNAS DAG

Anna den granna som kommer med kanna.” Idag den 9e december är det Annadagen och Annas namnsdag. Namnet Anna kommer från Den Heliga Anna, Jungfru Marias mamma. Julölen skall börja bryggas och lutfisken skall läggas i blöt. Allt skall fixas inför jul, förberedas. I vissa delas av Sverige skulle dock julölet redan vara färdigbryggt till denna dag så att det skulle kunna avsmakas tillsammans med goda vänner. Men om vi följer traditionen att ölen skulle börja bryggas idag så skulle den vara färdig för avsmakning den 21a december – Tomasdagen, som även kallas Tomas fylletunna, ja ni kan förstå varför!
Två sorters öl skulle bryggas, en starkare mer smakrik och en svagare så kallad juldricka eller svagdricka. Detta arbete var det främst kvinnor som utförde.

Detta var den dag enligt allmogesamhället det var tradition att se till att förberedelserna startade, öl, lutfisk, julbak, julmat, tvättning, städning, för att hinna med allt som skulle göras till jul. Och Det kan ju bli en hel del! Dagen uppkom så tidigt som på medeltiden när kristendomen kom till Sverige och har markerats i kalendern med just en kanna. Förr var det väldigt bra att ha speciella dagar i kalendern att förhålla sig till, och Annadagen var just en sådan dag. Börjades allt idag så blev det klart till jul. Perfekt! Hur gör ni? Brukar ni förhålla er till denna dag och börja med julstöket idag?

När kristendomen först kom till Sverige var det den katolska varianten som introducerades och i och med det infördes en hel rad med traditioner och helgdagar så som fastan inför jul och påsk. Under fastan var det inte tillåtet att äta kött. Men fisk var tillåtet! Under vintertid var det svårt att få tag på färsk fisk, och det är därför som vi förbereder lutfisk då torkad fisk står sig länge. Senare kom man dock att flytta ätandet av lutfisken från fastan till själva julfirandet.

Tre dar i vatten, tre dar i lut, tre dar i lutvatten och sen vattnar man ut.”

Att dricka öl i Norden är något som har funnits länge, länge. En norsk Kung på 1200-talet såg till att hålla fast vid traditioner, närmare bestämt Olav Trygvasson, som det skrivs om i de Isländska kungasagorna:

Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli.

Det är faktiskt så att ölen och julen är bland de äldsta jultraditionerna vi har. Första gången ordet jul förekommer är i en dikt som heter Haraldskvädet från 900-talet, en dikt om slaget vid Havsfjord 872:

Ute skall han jul dricka
för att han ensam ska få råda,
den högsträvande fursten,
och ta upp Frejs lek.

Att “dricka jul” visar att ölen var förknippat med julen tidigare än kristendomen nådde Sverige, och även fortsatte vara ett viktigt inslag som vi ser att Kung Olav så starkt ville eftersom det kom med i de Isländska kungasagorna.

Det är verkligen intressant hur traditioner formas och tar vid, vad historia kan göra och hur det uttrycker sig till denna dag. Allt grundar sig i någonting, varför det är på ett visst sätt och varför vi gör som vi gör. Tittar vi tillräckligt långt bak så kan vi se hur allt tog sin början och varför just denna tradition är som den är. Vi människor är ett släkte med stark anknytning till traditioner och vi formas därefter. Vi lär våra barn och våra barn lär sina barn, små förändringar uppkommer hela tiden, men i det stora hela är allt detsamma.

God Annadag till er och lycka till med julförberedelserna! Nu ska jag ta en kopp glögg och koka lite sirap!