APELSINENS HISTORIA

Vi är många människor som älskar apelsiner och snart är det jul och då kommer det handlas apelsiner i massor. Apelsinen hör till släktet citrusfrukt och är egentligen ett bär som gärna används till dekoration, desserter, tillbehör eller bara som den är – det finns helt enkelt många användningsområden för den! För att inte tala om allt man kan göra med apelsiner om man inte ska äta dem. Allt från parfym, rumsdoft, hudvård och aromaterapi.

Mat.se har just nu en kampanj för nya kunder ->

Men var började egentligen apelsinen att växa? Och hur växer apelsinen? Smakade apelsinen som hur vi känner den idag? Det ska vi ta reda på i den här artikeln!

Det sägs att apelsinen som växer på träd, först hade sitt ursprung i Sydostasien och började odlas i Kina runt omkring 2000 år f.Kr. Från första början växte de vilt och hade en smak som kunde vara alltifrån bitter till söt, inte alls som den förädlade apelsinen vi idag känner till i våra hem – det var senare när man började leta efter just de träden som bar de söta apelsinerna, i Kina, där de flesta sorterna fanns och odlades, man fick fram den typiska, stora, ljuvligt söta frukten.

Man tror att det var en förändring i klimatet som gjorde att apelsinen och andra citrusfrukter kunde spridas och frodas, och det var till Indien som den fördes efter Kina. Och från Indien fördes den vidare i slutet av 1400-talet till södra Europa, Portugal, Spanien och Sicilien, där apelsinträden främst planterades som dekoration men man använde även apelsinerna som smaksättning i olika fisk- och kötträtter. Det var i 1700-talets Spanien som den kommersiella odlingen började, och runt 100 år senare i Italien, efter att portugisiska handelsmän på 1600-talet fört med sig förädlade apelsiner från Kina. Handelsstäderna Genua och Venedig utvecklade fruktimporten från Indien så stora lass kunde färdas in i Europa.
Vi kan tacka korstågen för att intresset av söta citrusfrukter väckts från första början då de gärna tog med sig exotiska varor hem. Från början fanns bara pomerans, suckatcitron, citron och lime i Europa.

Det är svårt att veta hur apelsinens släktträd ser ut då alla olika citrusfrukter lätt korsades med varandra ute i det vilda, men idag kan vi skilja på de olika sorterna och deras smaker. Den sura citronen, den läskande mandarinen, den bittra grapefrukten, för att nämna några. Alla har de sin egen distinkta smak och charm, precis som vi förväntar oss. Förr, då var det alltså rena rama vilda västern bland citrusfrukterna!

Men några arter av citrusfrukterna urskilde sig i smaken och det var dem som vi människor bestämde oss för att förädla. Däribland ovan nämnda frukter, och våra härliga apelsiner. Och tur var väl det! För hur hade världen sett ut utan apelsinjuice till frukost en varm sommardag eller stora fat med apelsiner till jul?

Vill du lyssna på ett kort klipp om apelsiner ur Sveriges Radio kan du lyssna på det här! https://sverigesradio.se/artikel/6881582