ÄR MIN HUND FÖR KALL? HUR KALLT ÄR FÖR KALLT FÖR EN PROMENAD? SÅHÄR VET DU!

När vintern börjar, kanske du undrar: hur vet du om din hund är tillräckligt varm? Och hur kallt är för kallt för att ta dem på en promenad?

Det är en knepig fråga; mycket beror på deras naturliga päls. Vi går igenom denna fråga dagligen i mitt hushåll på vintern eftersom en av mina hundar är liten och inte har så mycket päls – hon har just nu en tröja på sig, i mitt knä, under en filt.

Men majoriteten av raserna är förmodligen OK i de flesta temperaturer vi har här i norden. På många sätt är det lättare att hålla en kall hund med en tunn päls varm än att hålla en varm, tjockpälsad hund sval när temperaturerna klättrar.

Som sagt, det finns några bra allmänna regler att följa för att säkerställa att dina hundvänner inte lider när en ”arktisk explosion” träffar.

Några riktlinjer att följa:
Min tumregel är att känna på deras extremiteter. Om jag kan känna att deras öron eller fötter är lite kyliga att röra vid, tyder det på att deras kärntemperatur kan vara lite låg. Då skulle jag sätta på en kappa eller tröja om vi är ute eller höja temperaturen på elementen om vi stannar inne.

Mycket beror på om din hund har dubbel päls eller inte – många hundar har det. Du kan se om din hund har en underull genom att dela håret och se om det finns ett dunigt lager av blekt hår mellan den glansiga överpälsen och huden.

Raser som har en dubbel päls inkluderar till exempel de flesta kelpies, boskapshundar, schäfer, strävhårig tax och husky. Vissa raser, som samojeder, har riktigt tät underull och tål kyla riktigt bra. En hund med tjock underull behöver inget mer för att hålla sig varm en kall dag.

Om din hund bara har en vanlig päls kan du behöva tänka lite mer noggrant på kylan. Raser i denna kategori inkluderar till exempel malteser, kavaljerer, vinthundar, whippets och kort- och långhårig tax.

Förutom pälsen, överväg också den gyllene regeln om förhållandet yta till volym.

Små, magra hundar kommer i allmänhet att kämpa med kylan lite mer än andra hundar av denna anledning. Till exempel är italienska vinthundar mycket mer sårbara än vanliga vinthundar.

Om vi känner oss kalla så gör de förmodligen det också. En tjockare päls hjälper till att bromsa värmeförlusten, vilket är bra om du bor i en kall miljö, men inte så bra om du bor i en varm miljö.

Vilka beteenden kan vi uppmärksamma?
Om din hund huttrar, krökt med svansen instoppad, försöker stoppa in tassarna nära kroppen eller lyfta dem från den kalla marken, är de obehagligt kalla. Att lyfta tassarna av obehag kan dock även i större städer där salt används för att bekämpa halka göra att tassarna svider – försök gå på osaltade vägar och var noga med att skölja tassarna efter promenad om detta är fallet där just du bor.

Om hunden är stilla löper den också större risk att bli kall. Till exempel lindar vi in vår minsta hund i en filt när hon är i bilen – men när hon väl springer runt verkar hon generera tillräckligt med värme för att hålla sig bekväm.

Hemma, var uppmärksam på var hundarna sover. Om de är ihoprullade i en tight boll på den tjockaste sängen de kan hitta, eller myser in sig under filtar, försöker de hålla sig varma.

Min lilla hund har lärt sig att visa mig om hon vill ha en tröja på genom att vifta med svansen och sticka in huvudet i den om jag håller fram den. Så vi kanske kan lära våra hundar att svara på frågan “Vill du ha ytterligare ett lager på?”

Om hundar inte sover bra på nätterna eller går upp mycket på småtimmarna är det en bra idé att kontrollera hur kalla de känner sig och försöka erbjuda dem varmare sovmöjligheter.

Om du har en hund på gården, se till att den har tillgång till skydd och en säng för att få bort den från den kalla marken, särskilt när det blåser kallt.

Låt din hund välja
En kall dag är i allmänhet lättare att hantera för hundar än en varm dag.
Så ja, du skulle kunna ha en italiensk vinthund som husdjur i södra Tasmanien, så länge du lägger till lager när det behövs och kanske accepterar att de ska sova i sängen med dig under täcket.

Jag gillar att låta hundar välja, så mycket som möjligt, vad de behöver för att klara sin kärntemperatur.
Till exempel kan du förse en hundbädd med extra filtar en kall dag, så att de kan använda det de behöver och flytta ifrån det när de har värmt upp sig tillräckligt.

När jag väl satt en jacka på min hund kan hon inte ta av den själv, så jag förlitar mig på att på något sätt kunna läsa av att hon inte vill ha den på sig längre. Ändå är det här en förbättring från tidigare då hon ofta helt enkelt klättrade in i min jacka med mig hela tiden för värme, vilket hon i och för sig fortfarande gör ibland även när hon har fått på sig sina egna extra lager. Ibland vill man bara mysa med en varm vän. Det är svårt att argumentera mot det!

Hej hundkompis!