ÄRTSOPPA- OCH PANNKAKSDAGS

Pannkakor eller plättar, plättar eller pannkakor? Det, mina vänner, det är frågan.

Antagligen är det dialektalt och hos vem man växte upp som bestämmer vilket av dessa ord som beskriver den goda maträtten (eller efterrätten, om Pettsson och Findus själva får välja, speciellt Findus, mmmm pannkakstårta!). Jag själv tycker att pannkakor är de stora platta som som gärna får vara stekta i smör, medan plättar är de små som steks i gjutjärnspanna med små rundningar i så att plättarna blir exakt formade.

Då jag kom uppåt i landet insåg jag att plättarna alla talade om på torsdagarna i själva verket inte alls var de små, utan de stora! Tala om förvirring! Men det löste sig fort efter att jag vande mig – lagom tills det var dags att fara hemåt igen.

Det finns många typer av pannkakor, hittills har jag bara tagit upp den stora tunnpannkakan och den lilla tunna, men även tjockpannkaka är gott! Den som gräddas i ugnen, med eller utan fläsk inuti. Riktigt smarrig!

Ärtsoppan, lika älskad som den är hatad har vi ätit på torsdagar sedan lång, lång tid tillbaka. Medeltiden, för att vara exakt. Även den med eller utan fläsk. Tanken bakom varför vi äter just ärtsoppa på torsdagar var för att få i oss ordentlig mättande mat inför fredagen som innebar fasta, det skulle helt enkelt frossas i sådant som gjorde att vi stod oss ända tills på lördagen. Pannkakor var ett senare påfund som kom till på 1800-talet, en riktig nymodighet alltså!

Och i många år har Konungen delat ut ärtsoppa och pannkakor på torsdagar i “lumpen”, en mycket uppskattad måltid för alla våra soldater, då som nu. Värmande och läcker för tappra, trötta grabbar och tjejer.

Brukar du som läser denna artikel följa traditionen att äta ärtsoppa och pannkaka på torsdagar? Vilken är din favoritsort, och nu till den stora frågan: Säger du pannkakor eller plättar?

Här kommer min kära mors pannkaksrecept som jag växte upp med:

4 personer:
4 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
En skvätt rapsolja
Lite socker och salt

(Min far envisades alltid med att riva ner lite morot i smeten också, inte lika populärt för oss som då var barn! Så en av oss såg alltid till att hålla honom borta från köket när det vankades pannkaka! Nu måste jag dock hålla med honom om att det faktiskt är ganska gott!)

Här kommer även ett litet klipp från Sveriges Radio som handlar om torsdagens maträtt! https://sverigesradio.se/artikel/4356189