ATT ÄTA DENNA NÖT HJÄLPER DIN TARM OCH MINSKAR INFLAMMATION

Du har säkert hört att att äta nötter kan vara ett bra val för din hälsa. Pekannötter, till exempel, är kända för att stödja hanteringen av ditt blodsocker. Pistagenötter är fyllda med protein. Valnötter innehåller fleromättade fetter som kan hjälpa till att sänka kolesterolet och förbättra din hjärthälsa.

Nu, enligt en ny studie, har en annan älskad nöt just visat sig gynna din tarm och eventuellt även minska inflammation – mandeln.

Hur mandel gynnar tarmen
Konsumtion av mandel ökar butyrat – en typ av mikrobiotabiprodukt som har kopplats till en rad hälsofördelar. Dessa “bra” bakterier hjälper till att bryta ner kostfibrerna i tjocktarmen och är kända för att vara den huvudsakliga energikällan för dina kolonceller.


Hur en frisk tarmmikrobiom kan lägga år till ditt liv
Studiens design var följande: forskare från King’s College London samlade 87 friska vuxna för en randomiserad kontrollerad studie. Under fyra veckor åt en grupp 60 gram hela mandlar, en annan åt 60 gram mald mandel och kontrollgruppen åt en muffins istället för sitt vanliga mellanmål. I slutet av de fyra veckorna analyserade forskarna sammansättningen och mångfalden av deltagarnas tarmmikrobiota, såväl som andra faktorer relaterade till tarmhälsa och matsmältning.


Medan mandlar hade en begränsad inverkan på tarmmikrobiotans sammansättning – upplevde deltagarna som åt mandel en signifikant ökning av tarmens butyratnivå.

“En del av det sätt på vilket tarmmikrobiotan påverkar människors hälsa är genom produktion av kortkedjiga fettsyror, som butyrat”, sades det i ett färskt pressmeddelande. “Dessa molekyler fungerar som en bränslekälla för celler i tjocktarmen, de reglerar absorptionen av andra näringsämnen i tarmen och de hjälper till att balansera immunsystemet.”


Plus, enligt rapporten, utlöste deltagarnas ökade fiberkonsumtion inga gastrointestinala symtom som orsakade obehag. Att äta tillräckligt med fibrer är en viktig vana för tarmhälsa. Utan det kommer tarmbakterierna inte att ha något att äta på. (Detta är också viktigt för att fylla upp avföringen till rätt konsistens.)

Varför en frisk tarm är nyckeln för allmänt välbefinnande
Tillsammans med att minska inflammation har en frisk tarm visat sig hjälpa till att förebygga infektioner, förbättra depressionssymtom, minska risken för kroniska sjukdomar (inklusive demens) och till och med hjälpa dig att leva längre.


Butyrat har också förknippats med andra hälsofördelar, som förbättrad sömn, minskad inflammation, ett friskare immunförsvar och sänkt risk för tjocktarmscancer. Att införliva mandel i din kost är ett bra ställe att börja ta hand om din tarm.