BLI WHISKYNÖRD FÖR EN DAG

Är du redo för lite ‘whisky business’? Sätt dig ner, ta ett djupt andetag och förbered dig på att bli whiskynörd för en dag! Vem sa att livet efter 50 inte kunde vara fullt av spänning och smakäventyr?

Nu när vi har uppnått en viss ‘mognad’ är det dags att utforska whiskyvärlden på riktigt! Sluta klaga på att vi är för gamla för äventyr och börja istället planera vår nästa whiskyprovning!

Så kalla in vännerna, damma av dina bästa whiskyglas och förbered dig med våra bästa tips nedan!

Här är några tips för att göra din egen whiskyprovning hemma till en minnesvärd händelse:

  1. Välj din lineup: Börja med att välja ut ett urval av whisky från olika regioner eller med olika smakprofiler. Du kan inkludera en mild och fruktig whisky, en rökig och kraftfull whisky samt några mellanliggande alternativ för att ge en bredare upplevelse.
  2. Skapa en provningsmeny: Gör en provningsmeny med namnen på varje whisky, dess ursprung och några korta fakta eller smakanteckningar. Detta hjälper deltagarna att följa med och hålla reda på vilken whisky de provar.
  3. Rätt glas är nyckeln: Använd tunna, tulpanformade glas för att få ut det bästa av aromerna. Undvik att använda vanliga tumblerglas, eftersom de kan begränsa din förmåga att uppskatta whiskyens doft och smak.
  4. Tilltugg och vatten: Se till att ha tilltugg som neutraliserar smakerna mellan olika whiskysorter, som ost, choklad eller kex. Dessutom är vatten ett måste för att rena smaklökarna mellan sipporna och för att eventuellt spä ut whiskyn om någon önskar det.
  5. Skapa en atmosfär: Lägg till lite stämning genom att spela lite lugn musik i bakgrunden och tända några ljus för att skapa en avslappnad och mysig atmosfär.
  6. Använd en skala: Låt varje deltagare bedöma varje whisky på en skala från 1 till 10 och be dem att anteckna sina tankar och intryck. Detta kan leda till intressanta diskussioner och jämförelser efter provningen.

Ha kul och njut av stunderna: Kom ihåg att syftet med en whiskyprovning är att uppskatta och njuta av whiskyns komplexa smaker tillsammans med vänner eller familj. Så slappna av, ha kul och låt samtalen och skratten flöda fritt!