När det är svårt att välja mellan seg brownie och mjuk cookie, varför inte ta det bästa av två världar? Brookies är ett fantastiskt gott bakverk som passar perfekt till eftermiddagsfikat en mörk novemberdag. Kombinationen av choklad, knaprighet och seghet gör dem svåra att motstå. De är dessutom enklare att baka än man kanske tror. Perfekta att bjuda på eller bara njuta av själv med en kopp kaffe eller te. 😋
Du behöver
Till browniebotten:
- 100 g smör (osaltat om möjligt)
- 1 dl strösocker
- 1,25 dl farinsocker
- 1 dl kakao
- 2 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 1,25 dl vetemjöl
- 1,75 dl mörk choklad, grovhackad eller chokladknappar
Till cookiedegen:
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl farinsocker
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,25 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 dl chokladknappar eller hackad choklad (gärna mörk)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Klä en ugnsform, ca 22×30 cm, med bakplåtspapper.
- Browniesmeten: Smält smöret i en kastrull. Rör ner kakao, socker, farinsocker och salt. Tillsätt äggen och vaniljsockret och vispa ordentligt tills smeten blir glansig och jämn. Vänd ner mjölet och chokladen, blanda försiktigt.
- Häll browniesmeten i formen och bred ut till ett jämnt lager.
- Cookiesmeten: Vispa smör, strösocker och farinsocker fluffigt i en skål. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa ihop. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i smeten. Vänd till sist ner chokladen och rör ihop till en jämn deg.
- Klicka ut cookiedegen i små högar ovanpå browniesmeten. Det gör inget om inte hela ytan täcks – det blir fint när brownien tittar fram mellan kakbitarna.
- Täck formen med folie och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta sedan bort folien och grädda ytterligare 20 minuter tills ytan fått fin färg.
- Låt brookiesen svalna helt i formen innan du skär upp dem i rutor.
Tips!
- Använd gärna osaltat smör, särskilt i browniedelen, för bättre kontroll på smaken.
- Vispa ägg och socker ordentligt i brownien – det ger den där glansiga, sega ytan.
- Låt kakan svalna helt innan du skär upp den, annars kan den vara för mjuk.
- Prova att tillsätta lite apelsinskal, hackade nötter eller marshmallows för en extra twist.
- Servera gärna ljummen med en kula vaniljglass för något riktigt lyxigt.

