DET OTROLIGA, HISNANDE OCH IBLAND ANINGEN KAOTISKA JULMIRAKLET

Det är den tiden på året igen, när glädje sprids som ett välsmort smör på ett nyrostat bröd – det är julen! En tid fylld av gnistrande ljus, värmande kärlek och en salig blandning av kaos och magi.

Julen är som en välkänd, men ändå alltid lika overklig musikalisk melodi. Först kommer förberedelserna, som ett maraton för att hitta det perfekta julgranspyntet och skapa en gastronomisk uppvisning som imponerar till och med på kräsna tomtenissar. Med ögonen på stjärnorna, dras man in i en virvelvind av juldekorationer, där varje glittrande ljusslinga verkar ha ett eget liv och en egen agenda – att krångla till sig och göra sig omöjlig att reda ut. Och tro mig, sladden är expert på att försvinna bland alla andra sladdar på ett sätt som skulle göra en magiker avundsjuk.

Men vänta, det är ju inte bara julpynt och matlagning som står på agendan, det är även julklappsshoppingens äventyr. Striderna i shoppingcentren liknar ibland en scen från en actionfilm, där människor slåss om det sista exemplaret av årets hetaste julklapp. Samtidigt försöker man desperat att komma ihåg om farmor redan har den där röda stickade tröjan eller om det var kusinens favoritfärg på tofflorna.

När julgranen är pyntad och alla paket är inslagna, är det dags för det stora kalaset – julafton! Det är som om tiden stannar för en stund när man samlas runt den dignande julmaten. Det är en kärleksfullt kaotisk scen där kusinerna skvallrar om sina senaste äventyr, farbror Bertil försöker imponera med sina ofta förvånande dad jokes och mormor klämmer in en extra julklapp som hon säger sig ha glömt.

Och när barnen, de små eldspirorna av förväntan och hopp, börjar fnissa och hoppar upp och ner i iver över att tomten är på väg, då är det magi på riktigt. Inget kan jämföras med deras oskyldiga förundran när de öppnar sina julklappar och får utlopp för sina glädjerop över leksaker de knappt visste att de önskade sig.

Men när granen är bar, kakorna är uppätna och de sista julklapparna är öppnade, lämnar julen en känsla av stillhet och tillfredsställelse i sitt spår. För allt det där kaoset och all den förberedelse var det värt varje ögonblick för att se glädjen lysa i människors ögon och känna värmen av samhörighet i luften.

Så, i denna årstid av gnistrande ljus och trasslande sladdar, låt oss höja våra glas och skåla för det otroliga, hisnande och ibland aningen kaotiska julmiraklet!