DINOSAURIER – VAR DE VARM- ELLER KALLBLODIGA?

Under lång tid har forskare försökt ta reda på om dinosaurier var varm- eller kallblodiga. Under en tid trodde de att dinosaurier, som dog ut för 65 miljoner år sedan, var reptiler och därför kallblodiga som deras efterföljare.

I dagens värld är alla varelser i stort sett antingen varmblodiga, med konstant kroppstemperatur eller kallblodiga, med en kroppstemperatur som förändras i förhållande till världen omkring dem. Nya fakta tyder på att dinosaurierna kan ha varit ingendera, och båda samtidigt. Idag är tonfisk, vithajar och lädersköldpaddor djur som faller inom denna kategori.

I nyare forskning har forskare börjat jämföra dinosaurieben med ben från moderna däggdjur. På samma sätt som ringarna på ett träd kan en undersökning av ben visa dig hur snabbt ett djur växer eller går upp i vikt. Enligt resultaten hade de tillväxthastigheter och ämnesomsättningshastigheter som är någonstans mittemellan varm- och kallblodiga djur. 

Informationen visar också att dinosaurier hade hög ämnesomsättning, vilket lät dem växa snabbare. Detta gjorde att dinosaurier kunde bli större än vad de annars skulle ha blivit. 

Varmblodiga djur som däggdjur och fåglar, äter vanligtvis mycket för att hålla uppe kroppstemperaturen. Kallblodiga djur behöver mindre mat och är ganska långsamma i sina rörelser. Även om det sistnämnda är fallet med de flesta dinosaurier, fanns det också några, som Tyrannosaurus Rex, som var ganska snabba!

Har du någon rolig dinosauriefakta att dela med dig av?

Hej dinosaurierna!