FÅR DET LOV ATT VARA LITE TRYFFEL?

Det levande guldet under jord, en dyrbar råvara som både växer vilt och odlas, en svamp i sin enkelhet, men ack så värdefull!

Tryffeln har ätits av oss människor i tusentals år och är mycket uppskattad för den speciella aromen, även djur älskar den! Björnar, vildsvin, grävlingar och olika typer av gnagare är förtjusta i denna delikatess, och den är faktiskt beroende av däggdjur för att kunna sprida sina sporer vidare och börja växa på nya platser!

Det finns 70 olika typer av tryffel varav 32 av dem växer i Europa. De man brukar tala om är de så kallade äkta tryfflarna som växer med fruktkroppen under jord. Falsk tryffel växer med fruktkroppen ovan jord och anses ofta oätliga eller så innehåller de gift. De allra vanligaste typerna av äkta tryffel är:

  • Vit tryffel (Tuber magnatum) är en exklusiv tryffelsort som växer i Italien, Slovenien, Kroatien, Kosovo, Serbien och Albanien. Allra mest känd är den vita tryffeln från Alba i Piemonte i Italien.
  • Svart tryffel (Tuber melanosporum) växer framför allt i Frankrike, Spanien och Italien, ofta under ekar. Den mest kända svarta tryffeln kommer från Périgord i Frankrike.
  • Sommartryffel/Bourgognetryffel (Tuber aestivum) odlas i Danmark och Sverige. Beroende på när den mognar kan den också kallas svart hösttryffel.
  • Vintertryffel (Tuber brumale) är ytterligare en typ av svart tryffel med en djup smak och längre hållbarhet.

Förr brukade man använda grisar för att hitta tryfflarna då de dras till den starka doften och verkligen uppskattar att äta tryffel (vilka finsmakare!). Men när de väl funnit tryffeln så åt de snabbt upp den och så stod man där – utan tryffel. Därför har man på senare tid börjat använda tränade tryffelhundar. Lite rolig fakta är att grisarna var tvungna att ha munkavel på sig för att hindras mumsa i sig!

Den största vita tryffeln som hittats grävdes upp i Umbrien, Italien. Den vägde 1,9 kg och såldes på auktion för motsvarande nästan en halv million svenska kronor, pengarna skänktes till välgörenhet.

I Sverige odlar vi sommartryffeln, ovan nämnd, och den trivs i kalkrik jord vilket finns på Öland och Gotland. På Gotland har tryffelodlingen verkligen börjat ta fart och man får nu flera hundra kilos skörd varje höst och vinter. Den har även börjats odlas i Skåne och några andra platser till.

Det första svenska tryffelfyndet gjordes på Gotland 1977 och sedan 2000 har mer än 4000 tryffelplantor planterats. Tryffeln lever i en så kallad rotsymbios med hassel och fransk ek, och på Gotland är platserna där tryffeln växer sekretessbelagda då den är så oerhört värdefull.

För länge sedan i Sverige kallades tryffeln för “bråttomkulor”, främst i Mälardalen. Ordet kom ifrån folktron som sade att kulorna skulle göra att kreatur lättare skulle bli dräktiga.
Tryffeln betraktades även länge som ett afrodisakium och såldes på svenska apotek fram till tidigt 1900-tal för de som ville ha det lite extra roligt i sänghalmen!

Ja, summa summarum så är denna svamp otroligt åtråvärd och det görs stora pengar på den. Kanske borde jag sadla om, flytta till södra Europa och bli tryffelbonde! Det skulle allt vara något!

Skulle du vara intresserad så hålls årligen tryffelfestivaler runt om i Europa och även på Gotland numera, Gotlands tryffelfestival i november!