FÖRBERED DIN TRÄDGÅRD FÖR VINTERN MED DESSA ENKLA STEG

Höstens ankomst markerar inte bara slutet på trädgårdssäsongen utan också början på förberedelserna inför vintervilan. Att spendera några timmar på att vårda din trädgård under hösten kommer inte bara göra nästa säsong enklare utan också säkerställa att dina växter och blommor överlever den kalla årstiden. Här är en steg-för-steg-guide som är perfekt för trädgårdsentusiaster, särskilt de som är nya på området.

 1. Rensa ogräs
  Även om hösten är här, frodas ogräset fortfarande på många håll i vårt avlånga land. Ta en rejäl runda i trädgården för att rensa bort ogräset mellan plattor, i rabatter och längs gångar. Detta enkla steg kommer att spara dig mycket arbete när våren kommer.
 2. Städa trädgården måttligt
  Klipp ner vissnade perenner och ettåringar där det ser tråkigt ut, men undvik att ta bort allt. De överblivna växtdelarna skyddar rötterna under vintern och fungerar som övervintringsställe för insekter. Dessutom ger de fåglar möjlighet att äta från fröställningarna.
 3. Skydda växter
  Höstlöv är guld för din trädgård. Kratta in löven i rabatterna, under buskar och träd. De fungerar som isolering, skyddar mot frost och uttorkning, och blir till mull när de bryts ner av maskar och mikroorganismer.

  Lägg löv eller granris över känsliga perenner och buskar i rabatterna. Bind granris runt buskrosor eller täck dem med juteväv för att skydda mot isande vind och stark vintervårsol. För växter i krukor, ställ dem på en skyddad plats och isolera dem med material som juteväv eller gamla mattor.
 4. Vattna städsegrönt under höstmånaderna
  Städsegröna växter behöver extra vatten på hösten för att kompensera för fuktbristen. Ordentlig vattning säkerställer att de behåller sin fukt och ser friska ut när våren kommer.
 5. Växter som ska tas in inför vintern
  Vissa växter, som till exempel medelhavsväxter i krukor, måste övervintras frostfritt. Placera dem i utrymmen med cirka 10 plusgrader och tillhandahåll extra ljus i minst 12 timmar varje dag för de växter som behåller sina blad över vintern.
 6. Bädda in jorden med organiskt material
  Förbered jorden för vintern genom att bädda in den med organiskt material. Detta hjälper till att bevara näring och förbättra jordstrukturen för kommande växtsäsong.
 7. Höstgödsla i trädgården:
  Du kan även gödsla din trädgård med speciell höstgödsel för att stärka växterna inför vintern. Undvik gödselmedel som innehåller för mycket kväve, vilket kan trigga tillväxt och vara skadligt under vintermånaderna.
 8. Klipp gräset inför vintern
  Om hösten är mild, fortsätt att klippa gräset så länge det växer. Det sista klippet innan frosten kommer hjälper till att skydda gräsplantorna under vintern.
 9. Samla upp fallfrukt
  Ta bort stora mängder fallfrukt från gräsmattan för att undvika fula märken. Lägg inte för mycket i komposten, utan blanda upp det med andra växtdelar.
 10. Plantera & flytta växter
  Höst är en bra tid att plantera vedartade växter som träd och buskar. Om du vill flytta växter är detta också en lämplig tid, särskilt under en mild höst.
 11. Plocka in prylarna så de inte ligger ute i vinter
  Glöm inte att ta in trädgårdsredskap och andra föremål som stått ute. Spola av dem och torka av dem ordentligt innan du förvarar dem inför vintern.

Genom att följa denna steg-för-steg-guide kan du säkerställa att din trädgård är redo för vintervilan och att du kan börja nästa säsong med en frisk och välmående trädgård.