GO BANANAS! BANANENS TOP 5 HÄLSOFÖRDELAR

1. Stödjer tarmhälsan

Bananer har en lugnande effekt på tarmen tack vare sitt höga innehåll av pektin, en löslig fiber som inte bara hjälper till att sänka kolesterolet utan också normaliserar tarmfunktionen. Det höga fiberinnehållet i bananer hjälper till att främja mättnadskänslor och motverkar uppblåsthet.

Den resistenta stärkelsen i bananer har också en prebiotisk effekt, som hjälper till att driva tarmbakterierna så att de både ökar i antal och producerar nyttiga föreningar som kallas kortkedjiga fettsyror.

2. Stödjer hjärthälsan

Bananer är laddade med värdefulla mikronäringsämnen, särskilt kalium som är en av de viktigaste elektrolyterna i kroppen. Kalium hjälper till att reglera hjärtfunktionen och vätskebalansen, vilket är en nyckelfaktor för att hantera blodtrycket. Effektiviteten hos kaliumrika livsmedel som bananer för att sänka blodtrycket och skydda mot hjärtsjukdomar och stroke är väl accepterad och förstärkt av betydande vetenskapliga bevis.


3. Hjälper vid halsbränna

Omogna bananer hjälper till att neutralisera magsyra och en växtförening de innehåller, leucocyanidin, verkar främja tjockleken på slemhinnan i magen. Det betyder att bananer, så länge de inte är mogna, kan vara ett användbart kosttillskott för dem med halsbränna.

4. Är en energiförstärkare

Eftersom bananer har en låg vattenhalt har bananer vanligtvis fler kalorier och ett högre sockerinnehåll jämfört med andra frukter. De innehåller socker i form av sackaros, fruktos och glukos i kombination med fibrer, vilket gör att de kan ge en omedelbar men ihållande energikick. Eftersom de är rika på kalium stöder de muskelsammandragning under träning och kan minska risken för kramper. Som sådana är bananer en värdefull inkludering både före och under en långvarig form av intensiv träning.

5. Kan gör dig glad

Bananer innehåller tryptofan, en aminosyra som kroppen omvandlar till må-bra-hjärn-kemikalien serotonin. Denna hjärnkemikalie är känd för att hjälpa till att koppla av, förbättra humöret, minska ångest och generellt få dig att känna dig lyckligare. Det är dock mycket svårt att höja blodnivåerna av tryptofan enbart genom diet, och även om djurstudier tyder på ett möjligt samband mellan konsumtion av banan och förbättringar av ångest och depression, är det troligtvis mer att göra med bananens antioxidantinnehåll snarare än deras tryptofanbidrag.


Är bananer säkra för alla?

Bananer är inte lämpliga för alla, till exempel kan de utlösa migrän hos personer som är mottagliga för dem.

Bananer kan initiera en allergisk reaktion hos vissa människor. Allergisymtom utvecklas normalt inom några minuter, och du bör träffa din läkare om du upplever biverkningar. Men om detta utvecklas till en allvarlig reaktion, känd som anafylaxi, är det en medicinsk nödsituation och du bör omedelbart ringa efter ambulans.

Vissa mediciner verkar genom att höja kaliumnivåerna i blodet, om du ordineras medicin av denna typ bör du vara försiktig när du äter livsmedel som är rika på kalium, såsom bananer.