HISTORIEN OM TOMTEN

Han bryter sig in i våra hus varje år till glädje för snälla barn världen över, men han började inte med att leverera presenter till barn. Och visste du att det finns delar av honom som förmodligen är äldre än Jesus? Ta reda på allt du behöver veta om en man som kommer till en skorsten nära dig i jul!

Ingen förutom hans nissar vet hur jultomten verkligen ser ut, men det karaktäristiska vita skägget och röda kläderna är i själva verket skapelser av amerikanska serietecknare under den viktorianska eran.
Den ursprungliga brittiska jultomten, som avbildas på 1600-talet, hade ett skägg, men det var inte vitt, och hans klädfärg var grön, inte röd. Och vi kan tacka skandinaviska myter för hans rendragna släde, även om den rödnosade renledaren, ‘Rudolph’, var en annan amerikansk reklamskapelse. Hans nissar har en germansk och utpräglat djävulsk bakgrund men de färspajer, gröt, mjölk och sherry som vi lämnar ut till jultomten har ett ännu äldre ursprung. Sådana offer påminner om offer till hedniska gudar som länge föregick kristendomen.

Man kan även kalla tomten Fader Jul och detta tros härröra från vikingaguden Oden, “All-Fadern” – huvudguden i den nordeuropeiska och skandinaviska mytologin.

Hans första gåvor var anonymt levererade påsar med guldmynt till en man så att han hade råd att gifta sina döttrar. Vissa berättelser säger att han lämnade ett guldmynt i var och en av döttrarnas strumpor och i andra att han tappade ut sina gåvor i mannens skorsten för att dörren var låst. Det finns fortfarande andra, mer bistra och grafiska varianter av historien. En variant var att en de tre döttrarna på väg att gå in i prostitution för att undkomma ekonomiska svårigheter. En annan version är tre pojkar som slaktas för att deras kött ska kunna säljas som skinka, varpå Nicholas återuppväcker pojkarna.

Men om vår käre jultomte verkligen ville vara korrekt och komma natten före Jesus födelse, skulle han komma ner i våra skorstenar någon gång i september, eller kanske i april… Ingen vet säkert datumet för Jesu födelse, inga datumangivelser i bibeln. Så varför kommer tomten den 24/25 december? Nåväl, evangelierna anger inget datum för Jesu födelse så anledningen till att vi firar den den 24/25 december är för att påven Julius I på 300-talet e.Kr. sa det. Han ville popularisera kristendomen och tillägnade sig därför existerande hedniska sedvänjor eftersom alla från romarna till babylonierna firade början på slutet av vintern. Det är kanske därför som tidiga representationer av jultomten såg honom klädd i grönt, representerande vårens gröna skott i djupet av vintern.

Amerikaner tror att jultomten är baserad på Nordpolen, vilket med tanke på att det består av ständigt skiftande frusen is, bara är lite osannolikt. De brittiska och europeiska traditionerna är mer prosaiska och tror att hans verkstad ligger i Finland, i ett område som kallas Lappland. Vissa tror till och med att hans grotta ligger någonstans i bergskedjan Korvatunturi.

Adressen för ditt brev till jultomten är “Santa’s Grotto, Reindeerland, SAN TA1.” Observera att brev från stygga barn kan läsas men inte alltid åtgärdas, och vänligen begränsa förfrågningar till enstaka föremål eftersom jultomten har ungefär 700 000 000 barn att besöka på en natt.

Hej jultomten!