HUR SOVER SNIGLAR?

Vid första anblicken kanske du inte antar att sniglar lever ett särskilt fascinerande liv. Dessa gastropoder lever dock ganska unika livsstilar. Dessa djur är hermafroditer, vilket betyder att de har både manliga och kvinnliga reproduktionsorgan. De har inget hörselsinne, och salt är potentiellt giftigt för dem. Men en av de mest intressanta aspekterna av deras liv är hur de sover. Hur länge kan sniglar sova? Du kanske bli förvånad över svaret!

Hur länge kan sniglar sova?

Vissa sniglar kan sova i upp till tre år i viloläge eller estivation. Ja det är sant! Även om denna förlängda tupplur kan låta tilltalande till en början, är den faktiskt orsakad av mindre än idealiska förhållanden.

Varför sover sniglar så länge?

Sniglar behöver fukt för att överleva; så om vädret inte samarbetar kan de faktiskt sova upp till tre år. Det har rapporterats att, beroende på geografi, kan sniglar övergå till viloläge (vilket inträffar på vintern), eller estivation (även känd som “sommarsömn”), vilket hjälper till att klara av varma klimat. Under denna tid kommer sniglarna att utsöndra slem över sina kroppar för att skydda sig mot det torra, varma vädret. Hur glamoröst det än låter, så sover sniglar inte alltid i tre år i sitt eget slem. När vädret är precis lagom, tenderar sniglar att följa ett ganska regelbundet sovschema.

Skiljer sniglarnas sömnschema sig från människors?

Till skillnad från människor följer sniglar inte reglerna för natt och dag. Generellt sover sniglar från och till i perioder under 13 till 15 timmar. Därefter upplever de en plötsligt energistöt under de kommande 30 timmarna, där de får alla sina snigelsysslor gjorda!

Hur kan du se om en snigel sover?

Det kan vara ganska svårt att avgöra om en snigel sover eller inte, med tanke på att den inte visar några tydliga tecken som att ha slutna ögon eller snarkning. Men det finns fortfarande några enkla sätt som kan hjälpa dig att avgöra om en snigel sover eller inte:

  • Skalet kan hänga lite från kroppen
  • Avslappnad fot
  • Tentakler verkar lite tillbakadragna

Det kan vara lätt att anta att snäckan är död, men dra inte några slutsatser när du ser en orörlig snigel i trädgården – den kanske bara tar en skön power nap.