HURTIGRUTEN

Hurtigruten

”Världens vackraste båtresa” har den kallats för, Hurtigruten. 
Den går mellan Bergen och Kirkenes och stannar till vid 34 hamnar på vägen. Redan 1893 bildade skrev den norska staten ett kontrakt som skulle förbättra förbindelserna mellan kustorterna längs den långa norska kusten. Och ända sedan dess har Hurtigruten trafikerat den långa sträckan. Hurtigruten är både för reguljär trafik och för kryssningar och just det sistnämnda är något som brukar locka många turister i alla möjliga åldrar. Allt från barnfamiljer till pensionärer som reser med en bit av sträckan för att få ta del av den storslagna naturen, det fina fågellivet och de vackra fjordarna. Flera av båtarna har på senare år genomgått eller genomgår moderniseringar för att möta resenärernas krav in i 2020-talet. Inte minst vad gäller miljöfarliga utsläpp. Med nya motorer kommer dessa utsläpp att minska med 25 procent. 

En resa med Hurtigruten är bland det vackraste du kan vara med om i livet på nära avstånd från Sverige. 

Flera av hamnarna ligger ovanför polcirkeln och sluthamnen i Kirkenes är bland de norligaste belägna hamnarna på hela jorden. 

Dagligen trafikeras sträckan Bergen – Kirkenes av elva båtar och vissa går kortare sträckor, andra längre. Att åka med Hurtigruten är populärt för många seniorer som nått åldern 55+ och även för pensionärer. Och som senior och pensionär kan du få seniorrabatt och pensionärsrabatter.

[wd_hustle id=”optin-1″ type=”embedded”/]