JA, DU KAN (OCH BORDE) GE DIG SJÄLV EN KRAM

Kramar kan ge mycket tröst.

De kan hjälpa dig att känna dig närmare någon du bryr dig om, oavsett om det är en partner, vän eller ett barn. De kan också öka känslorna av lycka och tillfredsställelse genom att förstärka din vetskap om att andra människor bryr sig om dig.

När omständigheterna hindrar dig från att umgås med nära och kära kan du känna dig ganska desperat efter fysisk tillgivenhet. Beröring är ett grundläggande behov, så detta är helt normalt. Att gå utan, särskilt under en längre tid än vanligt, kan ha en ganska stor inverkan på din känslomässiga hälsa.

Det finns några goda nyheter här. Att få en kram av dina närmaste hjälper dig att må bättre ganska snabbt. Under tiden, om du verkligen behöver en kram och du är ensam, varför inte försöka ge dig själv en?

Vi förstår. Att krama själv kan låta lite besvärligt, till och med fånigt, men det är absolut på riktigt.

Att krama sig själv har allvarliga fördelar

Precis som att kramas kan självkramar ha några ganska stora fördelar, så det är ett bra sätt att ge dig själv lite kärlek.

Det kan hjälpa till att lindra smärta

Enligt forskning från 2011 kan du minska smärta om du kramar dig själv.

I den här lilla studien använde forskare en laser för att generera en nålsticksliknande känsla av smärta hos 20 deltagare. När deltagarna korsade armarna (på samma sätt som du korsar armarna när du ger dig själv en kram), rapporterade de att de upplevde mindre smärta.

Författarna föreslår att detta resultat relaterar till förvirring i hjärnan om var smärtan kommer ifrån. Smärtan uppstår på ett ställe men om du har armarna i kors förvirras din hjärna över platsen för smärtsignalen.

Medan din hjärna arbetar för att reda ut detta har den en minskad kapacitet att bearbeta annan information – inklusive smärtans intensitet.

Du kanske känner till en liknande strategi för att lindra smärta om du någonsin har försökt att gnugga eller slå på en öm, kliande eller irriterad plats. Att lägga till ytterligare förnimmelser ger din hjärna mer att bearbeta, vilket kan påverka hur den uppfattar din smärtnivå.

Smärtlindring i samband med kramar kan dock också ha en annan förklaring.

Forskning tyder på att hormonet oxytocin, som frisätts vid lugn beröring, kan spela en roll för smärtlindring.

Oxytocinfrisättning kan hjälpa till att lindra smärta direkt. Granskningsförfattarna noterar att detta hormon också kan bidra till att minska känsligheten för smärta indirekt genom att minska känslor av ångest och rädsla.

Det kan hjälpa dig att känna dig trygg och säker

Vikten av mänsklig anknytning kan inte underskattas och socialt stöd erbjuder många fördelar. När någon du bryr dig om slår armarna om dig i en kram, till exempel, känner du dig förmodligen tröstad och mindre ensam.

Att ge dig själv en kram kan replikera dessa känslor av komfort och säkerhet. Se det som ett slags stand-in tills du kan krama någon annan igen.

Du spelar den viktigaste rollen i ditt eget välbefinnande, och att krama dig själv kan hjälpa dig att påminna dig om din kraft. Istället för att vänta på att någon annan ska erbjuda stöd och få dig att må bättre, kan du vidta åtgärder för att trösta dig själv.

Det kan förbättra ditt humör

Kanske har du haft en lång dag eller känner dig lite dyster utan tydlig anledning. Kanske kan du inte spendera tid med nära och kära för tillfället och påfrestningen av isolering kommer ikapp dig.

Beröring, även din egen beröring, hjälper till att främja avslappning eftersom den sänker nivåer av kortisol (stresshormonet) i din kropp. Visst, en kram kommer inte att lösa dina problem helt, men det kan hjälpa till att lindra en del av din spänning och stress.

Så nästa gång du känner dig på bristningsgränsen, irriterad eller utbränd kan det hjälpa att ta dig tid för en god, lång kram för att höja humöret och göra ditt humör lite ljusare.

Det kan öka självmedkänslan

Liksom beröring kan självmedkänsla sänka kortisolnivåerna och förbättra det allmänna välbefinnandet.

Ett sätt att öka självmedkänsla? Du gissade rätt: Ge dig själv en kram.

Enligt den ledande forskaren om självmedkänsla, Kristin Neff, PhD, ökar om du kramar, smeker och fysiskt tröstar din kropp känslor av kärlek och ömhet mot jaget.

Att utöva självvänlighet hjälper till att göra det lättare att acceptera dig själv som du är och lugna dig själv efter svårigheter eller misstag. Genom att öka medveten acceptans och självkänsla kan självmedkänsla också förbättra din allmänna syn på livet.

Hur man gör det då?

Om du inte tydligt kan visualisera hur du kramar dig själv, oroa dig inte. Processen kan verka lite udda till en början men den är faktiskt ganska enkel.

Du kan absolut gå in för det precis som när du kramar någon annan, men om du vill ha några tydligare riktlinjer kan dessa tips hjälpa dig.

Self-hugging 101

1. Vik armarna runt kroppen och placera dem på ett sätt som känns naturligt och bekvämt. Till exempel kan det kännas lättare att lägga armarna över magen eller strax under bröstet än att krama dig själv runt bröstet.

2. Vila händerna på dina axlar eller överarm (strax ovanför dina biceps) eller längs med sidan av magen. Återigen, gör som känns naturligt. Om du kramar dig själv över magen kanske du tycker att det är bekvämt att böja händerna runt dina sidor.

3. Föreställ dig vilken typ av kram du vill ha. En stark, intensiv kram? Eller en mjukare, lugnande kram?

4. Pressa dig själv med precis tillräckligt tryck för att skapa den känsla du letar efter.

5. Håll kramen så länge du vill.

6. Vissa människor tycker att det är lugnande att försiktigt gunga fram och tillbaka medan de kramar sig själva, så du kan också överväga att prova detta.

7. Om du inte känner för att krama dig själv, prova att stryka dina underarmar eller övre axlar på ett lugnande sätt, som liknar en mild massage.