JA, KVINNOR KANSKE ”KÄNNER AV KYLA” MER ÄN MÄN

Vi har alla olika preferenser för när det är rätt tid att ta fram vintertäckena. Och termostatens inställning utgör ofta grunden för kontorsargument mellan kvinnor och män om den “rätta” temperaturen.

Mellan könen finns det alltid fler likheter än skillnader. Men forskning visar konsekvent att kvinnor föredrar en högre inomhustemperatur framför män. Men finns det någon vetenskap som stöder den utbredda uppfattningen att kvinnor “känner av kylan” mer än män?

Biologiska skillnader mellan män och kvinnor

Med ungefär samma kroppsvikt tenderar kvinnor att ha mindre muskler för att generera värme. Kvinnor har också mer fett mellan huden och musklerna, så huden känns kallare, eftersom den är lite längre bort från blodkärlen.

Kvinnor tenderar också att ha en lägre ämnesomsättning än män, vilket minskar värmeproduktionskapaciteten under kylexponering, vilket gör kvinnor mer benägna att bli kalla när temperaturen sjunker.

Hormonella skillnader

Hormonerna östrogen och progesteron, som finns i stora mängder hos kvinnor, bidrar till kärnkroppens och hudens temperaturer. Östrogen vidgar blodkärlen vid extremiteterna. Detta innebär att mer värme kan förloras till den omgivande luften. Och progesteron kan få kärlen i huden att dra ihop sig, vilket betyder att mindre blod kommer att flöda till vissa områden för att hålla de inre organen varmare, vilket gör att kvinnor känner sig svalare. Denna hormonbalans förändras under hela månaden tillsammans med menstruationscykeln.

Hormonerna gör också att kvinnors händer, fötter och öron håller sig cirka tre grader svalare än mäns.

Kärntemperaturen är högst under veckan efter ägglossningen, eftersom progesteronnivåerna ökar. Detta innebär att runt denna tid kan kvinnor vara särskilt känsliga för svalare utomhustemperaturer.

Gäller det bara människor?

Fenomenet att vissa av oss föredrar varmare temperaturer framför andra är inte unikt för människor. Studier på många fågelarter och däggdjur rapporterar att hanar vanligtvis samlas i kallare områden där det finns skugga, medan honor och avkommor vistas i varmare miljöer där det finns solljus.

Fladdermösshanar föredrar att vila vid bergens svala, höga toppar, medan honorna stannar kvar i de varmare dalarna.

Så hur kommer vi överens om den ideala temperaturen?

Den “skandinaviska sömnmetoden”, där par sover med separata täcken, är ett sätt att övervinna skillnaderna i temperaturpreferenser.

På arbetsplatsen är personliga komfortsystem termiska system som värmer eller kyler och kan placeras lokalt i enskilda arbetsstationer som skrivbord, stolar eller nära fötter och ben. Exempel är små skrivbordsfläktar, uppvärmda stolar och filtar eller fotvärmare.

Dessa system ger individualiserad termisk komfort för att möta personliga behov utan att påverka andra i samma utrymme, och har visat sig ge högre komforttillfredsställelse på arbetsplatsen.

Vad är din ideala innetemperatur?

Hej vintertäcken!