JANUARI: MÅNADEN DÅ VI ALLA LÅTSAS ATT VI FORTFARANDE ÄR ENTUSIASTISKA ÖVER VÅRA NYÅRSLÖFTEN

Januari, den månad då vi börjar ett nytt år med optimism och föresatser så storslagna att de får Mount Everest att verka som en liten kulle. Vi sveps in i en känsla av att allting är möjligt – vi ska träna varje dag, läsa en bok i veckan, äta grönare och kanske till och med lära oss ett nytt språk. Men efter att ha överlevt nyårsfestligheterna vaknar vi upp den första januari med en huvudvärk större än våra ambitioner och en längtan efter pizza som om det vore den enda rationella handlingen för att överleva.

Januari: månaden då träningshallarna fylls till bredden av entusiastiska individer, alla i sina sprillans nya träningskläder som skriker “Jag ska förändra mitt liv!” De köar för att använda löpbandet som om det vore biljetter till en exklusiv konsert. Men efter några veckor börjar träningshallarna likna ödsliga platser där spindlarna i spindelnäten istället förmodligen tränar på att göra armhävningar.

Det är också månaden då vi försöker “organisera” våra liv. Vi köper fina anteckningsböcker och planerar att vara så produktiva att till och med Elon Musk skulle imponeras. Vi skapar listor över listor, tills vi inser att vi tillbringar mer tid på att planera hur vi ska bli produktiva än faktiskt att vara produktiva. Att försöka hålla reda på allt blir som att försöka hälla vatten i ett såll – det funkar inte särskilt bra.

Men januari har också sina fördelar! Det är den tid på året när vi kan krypa upp under en filt och låtsas vara produktiva medan vi egentligen bara tittar på Netflix i timmar. Vi försöker återhämta oss från december och de konstanta påminnelserna om att vi “borde vara festliga och glada” genom att mysa ner oss i våra mest bekväma kläder och låta kroppen återhämta sig.

Det är även månaden då vi försöker vara “nyttiga” medan vi fortfarande äter julgodis i smyg, som om det vore den förbjudna frukten som vi absolut inte får röra vid.

Så, kära januari, du är en månad fylld med motsägelser och löften som vi kanske inte alltid håller. Men du är också en tid för återhämtning, för att skratta åt våra misslyckanden och för att fortsätta försöka, även om vi inte alltid når Mount Everest, eller ens kullen intill.

Slutligen, i januari, låt oss skåla för våra ambitioner, våra misslyckanden och för pizza som botemedel mot nyårsångesten – för det är så vi tar oss igenom denna månad av förväntningar och realiteter. Skål för januari, månaden då vi låtsas vara så mycket mer organiserade och hälsosamma än vi egentligen är!