JORDGUBBEN: EN FALSK FRUKT

När vi tänker på frukt och grönsaker är vi ganska säkra på vilket som är vilket. Vi tenderar att klumpa ihop söta eller sursmakande växter som frukter, och de växter som inte är sockerhaltiga betraktar vi som grönsaker. För att vara mer exakt måste vi dock överväga vilken del av växten vi äter.

Medan grönsaker definieras som växter som odlas för sina ätbara delar, är den botaniska termen “frukt” mer specifik. Det är en mogen, förtjockad äggstock eller äggstockar av en fröbärande växt, tillsammans med tillbehörsdelar som köttiga lager av vävnad eller “massa”. Därför är många av de livsmedel vi avslappnat tänker på som frukter, såsom rabarber (som vi äter bladstjälkarna av), inte alls frukter, och många av våra favorit-“grönsaker” passar faktiskt in på definitionen av frukt, som t.ex. tomat.

Som en underkategori av frukter är bär ännu en historia. Ett bär är en olöslig frukt (som inte delas isär vid mognad) som kommer från en enda äggstock och har hela väggen köttig. Bär är inte alla små, och de är inte alla söta. Överraskande nog är auberginer, tomater och avokado botaniskt klassificerade som bär. Och den populära jordgubben är inte alls ett bär.

Botaniker kallar jordgubben för en “falsk frukt”, en pseudokarp. En jordgubbe är faktiskt en frukt som består av många små individuella frukter inbäddade i en köttig behållare. De brunaktiga eller vitaktiga prickarna, som vanligtvis anses vara frön, är de sanna frukterna, som kallas achenes, och var och en av dem omger ett litet frö.

Dessa archenes gör också jordgubbar relativt fiberrika. 2.5 dl jordgubbar ger mer fiber än en skiva fullkornsbröd och ger dessutom mer än 70 procent av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C.

Den odlade jordgubben är en hybrid av två olika föräldraarter. Eftersom de är hybrider kan odlade jordgubbar ofta anpassa sig till extrema väderförhållanden och miljöer.

Enkel jordgubbspaj

1 liter jordgubbar
2 dl socker
11/2 msk majsstärkelse
1 1/2 dl vatten
1 paket jordgubbsgelatin Jell-O (85g)
1 bakat pajskal

Koka upp socker, majsstärkelse och vatten tills det blir genomskinligt (ca 10 minuter). Blanda väl med jordgubbar och skeda ner i pajskalet. Kyl i tre timmar. Toppa med vispad grädde om så önskas och servera.

Hej jordgubbar!