KVINNA FÅR 3D-PRINTAT ÖRA GJORT AV HENNES EGNA CELLER

Läkare transplanterade framgångsrikt ett 3D-printat öra tillverkat av mänskliga celler på en kvinna född med en sällsynt örondeformitet, meddelade 3DBio Therapeutics, företaget för regenerativ medicin bakom implantatet, i ett pressmeddelande nu i juni. Transplantationen var en del av den första kliniska prövningen av tekniken, och dess framgång markerar ett stort steg framåt för vävnadsteknik.

“Om allt går som planerat kommer detta att revolutionera sättet det här görs på”, säger Arturo Bonilla, öronrekonstruktionskirurgen som ledde teamet som utförde proceduren, till The New York Times.

Denna experimentella process innebär att man tar en biopsi från patientens befintliga öra och drar ut broskceller. Dessa celler odlas sedan och 3D-skrivs ut i form av patientens öra. Örat fortsätter att regenerera brosk under patienternas livstid, och eftersom det är tillverkat av deras egna celler är det mindre sannolikt att det avvisas.

Det har varit ett stort år hittills för framsteg inom transplantationsteknik. I januari gav läkare en patient en hjärttransplantation med ett grishjärta, även om patienten dog några månader senare. Andra forskargrupper arbetar med 3D-printade lungor och 3D-printade blodkärl. Chefer från 3DBio Therapeutics berättar att de tror att deras teknologi även snart potentiellt skulle kunna skriva ut andra kroppsdelar som näsor och rotatorkuddar och, så småningom, komplexa organ som lever och njurar.

Öron är enklare än organ och, till skillnad från lever, är de inte nödvändiga för att hålla människor vid liv, så det kommer att vara en lång väg mot den potentiella framtiden.

Hej till ny teknik och hej framtidens sjukvård!