NOSTALGI

Vad är nostalgi för dig? Är det musik du hör som du hörde för första gången när du var kär? Är det smak, lukt? En bekant doft som tar dig tillbaka till barndomens år. Svaret är att nostalgi kan vara precis vad som helst, för vem som helst. Alla uppfattar nostalgi på olika sätt, men ändå så lika.

För min egen del blir jag alldeles nostalgisk när jag hör en viss typ av musik som jag brukade lyssna på i tonåren, en tid då jag, som så många andra, skapade mig en identitet, när jag blev vuxen och inte längre betraktade mig som ett barn.

Att känna en doft kan ta mig tillbaka många, många år, jag kan till och med börja minnas tankar jag hade när jag var mycket liten. Men nostalgin kan också bara ta mig tillbaka ett par år. Kanske till en händelse som betydde mycket för mig men som ändå skedde ganska nyligen.

Mat kan innebära mycket nostalgi. Vad åt du dagen då du kände dig som allra lyckligast? Kanske var du med någon du tyckte mycket om den dagen och tillsammans gick ni in på ett mysigt café, där åt ni magnifika kanelbullar och du minns den dagen än idag med värme.

Nostalgi kan även innebära sorg. Någonting jobbigt hände i ett skede av ditt liv och du drack många koppar av ett speciellt te. När du nu känner doften eller smaken av just det teet så minns du tillbaka med sorg. Teet är bara ett exempel men du förstår vad jag menar, du kan byta ut teet mot det som passar just din historia.

Nostalgi är alltså både glatt och sorgligt, även neutralt. En känsla som dyker upp och skapar en sinnesstämning som gör att du minns, ett minne från ditt liv. Så vad är nostalgi för dig? Vilken är din mest nostalgiska upplevelse?