ÖVERRASKANDE MAT SOM FAKTISKT ÄR BRA FÖR DINA TÄNDER

Vi vet alla att det finns livsmedel att undvika eftersom de skadar dina tänder (HEJ citrusfrukter och läsk) men har du någonsin tänkt på mat som är BRA för dina tänder? Här är några smaskiga “tandhälsosamma” livsmedel att lägga till i din kost.

Grönt te
Grönt te är känt för många hälsofördelar. Det är rikt på antioxidanten EGCC och har också kraftfulla antibakteriella egenskaper. Grönt te främjar tandremineralisering av emalj med sin låga surhet. För att få i dig massor med antioxidanter prova matchapulver för att göra ditt eget te, och du kan till och med lägga till matchapulver i din yoghurt eller smoothies.

Lax
Lax är full av Omega-fettsyror vilket gör den till en hjärthälsosam mat. Men med en betydande nivå av vitamin D och kalcium är det också bra för dina tänder! Kalcium stärker ben och tänder och D-vitamin hjälper tarmarna att ta upp kalciumet i sin tur för att hålla dina tänder friska! Vilken SUPERmat!

Jordgubbar
Jordgubbar har äppelsyra som anses vara ett naturligt blekningsmedel för emalj. Även om jordgubbar är röda och tenderar att fläcka tyger så hjälper de faktiskt till att hålla dina tänder fria från fläckar! Ät med måtta eftersom denna frukt är mycket sur. Kom ihåg att skölja med vatten och tandtråd efter att ha ätit för att få ut de irriterande fröna mellan dina tänder.

Ost
Ost är uppenbarligen känt för kalcium som håller dina tänder och ben starka men det har också andra fördelar för din munhälsa.

  • Högt innehåll av fosfater som håller ben och tänder friska ungefär som kalcium!
  • Balanserar pH-nivåerna i din kropp. Ett lågt pH-värde kan leda till ansamling av syror i munnen inklusive skadliga bakterier. Ost hjälper till att producera mer saliv som ökar dina pH-värden i munnen och minskar din risk att få hål i tänderna.

Selleri
Selleri ger dina tänder ett träningspass på grund av hur mycket du behöver tugga stjälken innan du kan svälja dem, du tar med tänderna till gymmet! Med allt det extra tuggandet producerar din mun mer saliv och det hjälper till att döda skadliga bakterier som kan finnas i din mun. Att äta selleri kommer att döda bakterier runt dina tänder och tandkött och samtidigt ge dem en skön massage.

Mörk choklad
Chokladälskare, dags att förenas! Kakaon i mörk choklad skyddar dig mot håligheter genom att stärka din tandemalj. Kakaobönor innehåller tanniner, polyfenoler och flavonoider som alla är starka antioxidanter som gynnar din mun och dina tänder. Polyfenoler begränsar effekterna av bakterier genom att neutralisera de mikroorganismer som orsakar dålig andedräkt och förhindrar infektioner i ditt tandkött samtidigt som de kämpar mot karies. Flavoinoider verkar för att bromsa karies. För att få fördelarna som mörk choklad har att erbjuda, välj en choklad som har 76 % eller mer kakaoinnehåll och är låg i socker. Ju närmare konfekten är bönan desto bättre.

Imponera på din tandläkare genom att äta dessa och andra orala hälsosamma livsmedel och förvåna dem med din perfekta munhälsa!