REGNBÅGAR LER OCKSÅ!

Nämn regnbågar och bilden som man kommer att tänka på är en vacker genomskinlig båge av ljusa färger som böjer sig mot horisonten. Men i en ny bild som tagits av den italienska astrofotografen Marcella Giulia Pace och delats av NASA den 11 mars 2022, vänds regnbågen – så att det ser ut som om den ler!

Det låter som ren magi, men anledningen till det fantastiska fenomenet, som kallas circumzenitalbåge, är rotad i vetenskap.

Hur bildas regnbågar?

Som du kanske redan vet består vitt ljus av sju färger, nämligen violett, indigo, blått, grönt, gult, orange och rött. När en stråle av vitt ljus i luften möter ett tätare medium, som glas eller vatten, börjar den röra sig långsammare, vilket gör att den ändrar riktning eller bryts. Eftersom komponenterna har olika våglängder, bryts eller böjs de med olika hastigheter. En del av ljuset absorberas medan en del reflekteras.

Regnbågar bildas när solens vita ljus kommer i kontakt med regndroppar och bryts in i de vackra ljusa färgbanden vi är vana vid att se. Rött har den längsta våglängden och böjer sig minst. Därför dyker den alltid upp vid regnbågens yttre ring. Violett, som har den kortaste våglängden, kröker sig mest och slutar som den innersta färgen. Regnbågar bildar hela cirklar men är bara synliga som halvcirklar från marken eftersom horisonten skär av den andra halvan.

Vad får en regnbåge att “le”?

Circumzenitalbågar, eller omvända regnbågar, uppstår när solljus möter iskristallerna inuti tunna, fjäderlika cirrusmoln på hög höjd. Den upp och nervända regnbågen ses när ljusstrålen kommer in genom den sexsidiga iskristallens platta toppyta och går ut från en av dess prismaliknande sidoytor.

Meteorologer säger att även om cirkumzenitala bågar är ganska vanliga på höga höjder, är de svåra att se på grund av lågt hängande moln.

Leende eller ej, det genomskinliga bandet av ljusa färger som välvs perfekt över landskapet ger lycka till människor i alla åldrar!

Hej till alla regnbågar!