SAINT PATRICK’S DAY

Irlands nationaldag den 17e mars, det är verkligen en firandets dag, vare sig du är irländsk eller inte, folk tycks fira lite här och var ändå! Grönt var du än tittar och öl i massor. Under bara denna dagen ökar konsumtionen av Guinness från 5,5 miljoner liter till hela 13 miljoner liter!

Men vad vet vi egentligen om den här dagen? Vad har du för bild när du tänker på S:t Patrick? För min del så tänker jag på grönklädda vättar som dansar, är glada och dricker öl hela dagen. Och egentligen är det nästan så det går till, fast det är vanliga människor och inga vättar. Eller finns det vättar? Kanske gömmer de sig under våra hus?

S:t Patrick kom att börja firas till minne av Irländska skyddshelgonet S:t Patrick, han var den som gjorde Irland kristet och sägs ha jagat bort alla ormar därifrån. Men om sanningen skall fram så ska det aldrig ha funnits några ormar på Irland, utan det är en metafor för att ha fört ut det gamla keltiska och in med det nya – kristendomen.

Den 17e mars är dagen som S:t Patrick dog på. Men dagen har inte alltid firats så som den gör nu. Det började så sent som 1903 på Irland, men inte förrän på 1960-talet kom dagen att firas ordentligt och på fullaste allvar med parader och ståhej. Anledningen var att denna helgdag infaller under tidiga påskens fasta och med tanke på att nästan alla på Irland är katoliker så vägde fastan tyngre.

Idag så hålls de största paraderna inte ens på Irland, utan i USA, där de emigrerade irländarna tar denna dag på fullaste allvar och det ska firas! Något annat finns inte.

På S:t Patrick’s Day ska allting vara grönt och har man inte på sig grönt eller några kläder över huvud taget, nej då får man nypa den personen, så enkelt är det. Så ta på dig dina finaste, gröna kläder!

Allting som kan färgas grönt, det färgas grönt. Från bröd och dryck till floder, monument och skidorter! Ingenting är omöjlig att färga grönt på S:t Patrick’s Day.

S:t Patrick har varit Irlands skyddshelgon i över 1500 år, men är inte alls född på Irland och har inte alltid hetat Patrick. Han är född i England och döpt till Maewyn Succat. Enligt legenden såldes S:t Patrick till slavhandlare på Irland då han var tonåring. Där blev han kristen och flydde sedan tillbaka till England där han prästvigdes och tog namnet Patrick. Sedan återvände han till Irland för att konvertera irländska kelter till kristendomen.

Sättet han övertygade irländarna på var att visa upp en treklöver och förklara att vart och ett av de tre bladen symboliserar treenigheten. Kelterna var ett mycket vidskepligt folk och treklövern hade redan en andlig innebörd för dem, så de förstod direkt att S:t Patrick hade rätt.

Därför är även den gröna treklövern en symbol för denna dag. Det skickas till och med äkta treklöver med post över hela världen för att lyckönska varandra.

Men var grönt S:t Patricks favoritfärg kan vi då undra? Nej det var det inte, han tyckte bäst om blått. Den gröna färgen kom att träda i kraft och bli populär 1798 under den irländska revolutionen då irländarna bar fyrklöver och gröna uniformer som en symbol för nationalism.

I Sverige firas inte S:t Patrick’s Day på samma sätt som utomlands. Här har pubar och barer hakat på trenden att vi ska dricka öl, och det är ofta som barerna annonserar ut att de har extra pris på ölet just ikväll! Så det är ungefär så som den vanliga svensken firar – går ut och dricker öl med kompisarna och tar på sig någonting grönt.

Var lade jag nu min gröna hatt?