TÅG PÅ ETT NYTT SÄTT!

Det har på senaste år uppmärksammats att flygplan blir mindre och mindre populärt i och med den stora klimatfrågan. Människor vill nu göra vad de kan för att hålla vår planet blomstrande så att nästkommande generationer ska få leva på en lika vacker jord som generationerna innan fått uppleva. Vi ska ta hand om den som ett kärt barn, det kan vara ett bra motto att leva efter.

Förr i tiden var det mycket vanligt att åka tåg när man skulle resa längre sträckor, även inom Europa, men det kunde ta sin lilla tid! Och när flygplanen kom och priserna sjönk så hade nästan var och varannan råd att ta en utflykt till Spanien och Grekland.

Men nu har vi alltså kommit till en punkt då fler människor väljer resor med flygplan. Det tär väldigt mycket på klimatet och det är otroligt många flygplan uppe i luften samtidigt (Om du vill få en uppfattning hur många plan som faktiskt flyger i luften ovanför oss så kan du gå in på Flightradar24.com och titta på aktiviteten i luftrummet som sker just nu).

Ett nytt slags tåg är på ingång, där man ska kunna åka från Stockholm till Oslo på 30 minuter, eller varför inte ta en tur till Tyskland, du är framme på 1 timme!

Hyperloop är namnet på detta nya tåg och det beräknas vara i drift för kommersiell trafik redan år 2027. Hyperloop är sannerligen framtidens tåg som kanske kommer att utklassa flygplanen, framförallt ur klimataspekten, då de åker framåt på en bana av stålrör med lågt lufttryck vilket gör att lufttrycket blir lågt och en hastighet på ca 1200 km/h kan uppnås. Den kända entreprenören Elon Musk var den som först tog fram konceptet för dessa nya tåg.

Tills vidare får vi nöja oss med dagens tåg. Det kan vara mycket trevligt att boka en längre tågsemester till södra Europa och njuta av ett glas vin eller en kaffe och samtidigt titta ut ur fönstret och se hur naturen sakta förändras ju längre söderut man kommer. På vägen genom Europa kan man då också göra flertalet stopp i olika historiska städer, gå på sightseeing, guidade turer, hinna med att se flera underbara platser och skapa nya minnen för livet.

Så skulle just du vara intresserad av en längre tågresa kanske i sällskap av kära vänner och familj, eller kanske en kortare resa i vårat vackra avlånga land Sverige? Vad du än väljer för transportsätt så finns det otroligt mycket att se och upptäcka.

Trevlig åktur!

Etiketter: