VÅR OTROLIGA HJÄRNA

Den mänskliga hjärnan är ett komplicerat och fascinerande organ som är ansvarigt för alla våra tankar, handlingar och känslor. Trots att vi har studerat hjärnan i århundraden finns det fortfarande många aspekter av detta organ som är dolda i mysterium. Här är tio roliga fakta om den mänskliga hjärnan som du kanske inte visste.

 1. Hjärnan innehåller över 100 miljarder neuroner.
  Hjärnan är uppbyggd av miljontals celler, men de viktigaste cellerna är neuronerna. Dessa celler är ansvariga för att överföra information genom hela hjärnan och kroppen, och det uppskattas att den mänskliga hjärnan innehåller över 100 miljarder neuroner.
 2. Vår hjärna använder 20% av kroppens energi.
  Trots att den bara står för 2% av vår kroppsvikt, förbrukar hjärnan hela 20% av kroppens energi. Detta beror på att hjärnan är konstant aktiv, även när vi sover.
 3. Vi har en andra hjärna i magen.
  Visste du att magen ofta kallas den “andra hjärna”? Detta beror på att matsmältningssystemet innehåller miljoner neuroner som kommunicerar med hjärnan. Denna koppling är anledningen till att vi kanske upplever “fjärilar i magen” när vi är nervösa.
 4. Hjärnan kan omkonfigurera sig själv.
  Om en person lider av en hjärnskada har hjärnan förmågan att omkonfigurera sig själv och skapa nya neurala vägar. Detta kallas neuroplasticitet och är en av anledningarna till varför rehabilitering efter en hjärnskada kan vara så effektiv.
 5. Hjärnan är mer aktiv på natten.
  Det sägs ofta att hjärnan är mer aktiv när vi sover, men detta är inte helt sant. Medan hjärnan är aktiv under sömnen, är den faktiskt mer aktiv under vissa sömnstadier än när vi är vakna.
 6. Hjärnan känner inte smärta.
  Även om hjärnan är ansvarig för att bearbeta smärtsignaler från resten av kroppen känner den inte smärta i sig själv. Detta är varför hjärnkirurgi kan utföras medan en patient är vaken och endast under lokalbedövning.
 7. Vår hjärna är bättre på att minnas bilder än ord.
  Studier har visat att människor är bättre på att minnas bilder än ord. Detta beror på att hjärnan bearbetar bilder på ett annat sätt än ord, och denna skillnad gör dem mer minnesvärda.
 8. Vår hjärna kan bearbeta information snabbare än en dator.
  Trots den otroliga hastigheten hos moderna datorer är den mänskliga hjärnan fortfarande snabbare på att bearbeta information. Hjärnan kan utföra tusentals beräkningar per sekund, medan även de mest avancerade datorerna har svårt att hålla jämna steg.
 9. Hjärnan kan inte multitaska.
  Även om många av oss tror att vi kan multitaska är hjärnan faktiskt oförmögen att utföra flera uppgifter samtidigt. Istället växlar hjärnan snabbt mellan uppgifter, vilket kan få oss att känna som om vi multitaskar.
 10. Du kan förbättra din hjärnfunktion genom träning.
  Regelbunden träning har visat sig ha en positiv inverkan på hjärnfunktionen, inklusive minne, kognition och humör. Så om vi vill hålla vår hjärna frisk och fungerande på topp, så får vi se till att vi får tillräckligt med träning.

Den mänskliga hjärnan ett otroligt komplicerat och fascinerande organ, och det finns fortfarande så mycket vi har kvar att upptäcka om den. Dessa tio roliga fakta om hjärnan ger oss en glimt av de otroliga förmågorna hos detta enastående organ.

Hej hjärnan!