VARFÖR BEHÖVER JAG KISSA MER I KYLAN?

Du tar en promenad genom parken en kall vintermorgon, när det slår dig – behovet av att hitta ett badrum, och snabbt! Detta hände inte på sommaren. Är det något med vintern som gör att vi behöver kissa mer?

Här är två huvudförklaringar till vad som händer:

1 – Vår livsstil förändras
På sommaren brukar vi vara ute och vara mer aktiva. Vi svettas mer (för att tappa värme) och det är lätt att bli uttorkad om vi inte dricker tillräckligt med vatten.

Detta påverkar mängden fri vätska som vår kropp är villig att utsöndra, och vår urinvolym minskar ofta på grund av detta.

På vintern är vi ofta inomhus, runt vattenkällor, så vi är mer benägna att vara återfuktade, mindre aktiva och svettas mindre. Detta gör att vi tenderar att ha mer fri vätska att utsöndra via vår urin.

2 – Vår kropp vill undvika att förlora för mycket värme
Om vi ​​kyls ner snabbt skyddar kroppen våra inre organ på ett antal sätt.

Ett är “kylningsinducerad diures”, eller en ökning av urinutsöndringen som svar på kyla.

Inledningsvis leds blod bort från huden för att undvika att förlora sin värme till utomhusluften. Detta innebär att mer blod istället flyter genom dina inre organ.

I synnerhet rusar blod till dina njurar i en större volym och vid ett högre tryck. Detta ökar mängden som njurarna behöver filtrera. Som ett resultat ökar din urinutsöndringshastighet.

Vad kan jag göra?
Vår kost, ålder, blodtryck och personliga situation kan alla påverka hur mycket vi kissar.

Att producera mer urin kan också vara ett tecken på hypotermi vid svåra fall av nedkylning. Det här är din kropp som reagerar på kylan som en stressfaktor, så agera snabbt. Hitta någonstans borta från kylan och värm långsamt upp din kropp.

Om den ökade urinen också åtföljs av andra symtom, såsom omfattande frossa, andningssvårigheter eller förvirring, sök omedelbart läkarvård.

Daglig dags räcker det dock gott att se till att dricka ordentligt med vatten precis som på sommaren, eftersom vi förlorar vätska även av kyla.

Men om du inte märker någon skillnad då?
Även om kroppen har mekanismer som gör att du kissar mer i kyla, märker inte alla av detta fenomen.
Om du bara håller dig varm finns det ingen anledning att tro att din kropp skulle reagera på kalla temperaturer på detta sätt.

Hej vätskebalans!