VINLANDSKARTAN, EN VIKINGASKATT

Har du någonsin hört talas om Vinlandskartan? Det är en riktigt cool pergamentkarta som visar den nordöstra kusten av Nordamerika och de omgivande områdena i Atlanten. Vad som gör det ännu mer intressant är att den tros vara från 1400-talet, vilket gör den till en av de äldsta kartorna över Nya världen som finns.

Det är fascinerande att skandinaviska upptäcktsresande kanske har nått Nordamerika långt före Columbus. Enligt isländska sagor ledde den isländske upptäcktsresanden Leif Erikson en bosättning i en region som kallades Vinland omkring år 1000.

Kartan upptäcktes faktiskt på 1950-talet av en sällsynt bokhandlare vid namn Laurence Witten. Den var klistrad på baksidan av en handskrift känd som Hystoria Tartarorum, som skrevs på latin under mitten av 1400-talet. Handskriften hade varit en del av British Museums samling sedan 1926.

När Vinlandskartan först upptäcktes ansågs det vara en stor upptäckt. Vissa experter trodde att den var bevis på skandinaviska upptäcktsresande i Nordamerika århundraden före Columbus. Men snart efter dess upptäckt började frågor om dess äkthet uppstå. Vissa hävdade att den var en falsk kopia skapad av en förfalskare på 1900-talet som ville göra den på så vis att den såg gammal ut. Andra trodde att den var äkta, men hade modifierats på något sätt.

Kontroversen kring Vinlandskartan har fortsatt i årtionden, med forskare på båda sidor som presenterar bevis för att stödja sina påståenden. Vissa har pekat på detaljer på kartan som verkar vara kronologiska misstag, medan andra har noterat att bläcket och pigmentet som används på kartan inte matchar de som vanligtvis används på 1400-talet.

Oavsett om Vinlandskartan är en äkta artefakt från 1400-talet eller inte, så är det fascinerande att den har gett upphov till så mycket debatt och diskussion. Den är en påminnelse om det bestående intresset som människor har haft för utforskningen av Nya världen och de många myter och legender som har omgett den genom historien.