ALLA HJÄRTANS DAG

Då var det dags igen! En kyss här och en kyss där, en kyss till dig och en kyss till mig! Idag den 14e februari är det Alla Hjärtans Dag, lika omtyckt som inte. Är detta kommersiellt rabalder eller är det något som är värt att firas?

Det är många som anser att denna dag endast är kommersiell, att USA och alla företag har hittat på den här dagen för att kunna använda som en ursäkt att sälja på dig ännu mera krimskrams än vad du egentligen behöver. Men det är även en dag då väldigt många par förlovar sig! Vackert! Det kan ju rentutav vara lite kul att ha en speciell dag att kunna visa sin kärlek lite extra på?

Men varifrån kommer Alla Hjärtans Dag? Jo det är nämligen så att det finns ett romerskt helgon vid namn Valentin, enligt legenden var han fängslad och under sin tid i fängelset blev han förälskad i fångvaktarens dotter. Innan han dog skrev han ett brev till sin käresta och undertecknade det med ”Din Valentin”, därav kommer Valentinbreven vi idag skickar till varandra med ord om kärlek och vänskap, ett kärleksbrev helt enkelt!
Den 14e är det Valentins namnsdag och på medeltiden var det även den dag då det ansågs att fåglar bildade par. Även pojkar och flickor blev ihopparade för ett år på skoj i medeltidens Frankrike och England.

Även då Alla Hjärtans Dag, också kallad Valentindagen, både går tillbaka långt i tiden och är ett kommersiellt rabalder, så var det just på det sistnämnda viset dagen började firas i Sverige. På 1950-talet dök de allra första Alla Hjärtans Dag-skyltningarna upp, och det såldes mest blommor och godis. Men vi kan verkligen se vad denna dag har för inverkan på oss om vi tittar på statistiken av försäljning av rosor. Det säljs alltid betydligt fler rosor den 14e februari. Och massor av choklad! Folk tar verkligen vara på dagen för att krydda på kärlekslivet lite extra.

Men det kan ibland vara jobbigt för en del. Det gjordes en undersökning bland skolbarn om vad de tyckte om Alla Hjärtans Dag. De flesta svarade att det var så roligt att skriva kärleksbrev och skicka blommor till varandra, men några svarade också att dagen gav dem stress, de ville att dagen skulle vara över fort, detta var dagen då de kände sig som mest ensamma och att de inte fått någon blomma eller brev. Vilket så klart är tråkigt. Det är inte roligt att stå och titta på när kärleksförklaringar delas ut och man väntar på sin tur men det kommer ingen. Vi har nog alla varit där på ett eller annat vis.

Därför kan det vara bra att tänka lite extra på kärlek även under alla andra dagar på året. Visst kan det vara riktigt fint att ha idag att visa extra på, men vi ska inte glömma att alla som vi håller kära finns runtom oss i morgon, nästa vecka, nästa månad, ja så länge som vi och de har turen att få leva. Att fira är kul, det ligger i människans natur att ha någonting att se fram emot. Men vore det inte roligt också att se fram emot alla dagar tillsammans med våra kära och vänner?

Så ja, i stort sett har alla Hjärtans Dag vuxit så mycket just på grund utav det kommersiella, men hade inte Valentin funnits, blivit fängslad, kär och skrivit det där brevet… då kanske vi inte hade haft det så starkt präntat att vi också ska skriva brev och skicka blommor idag. Det finns nästan alltid en spännande historia bakom varje speciell dag. Likaså är det idag.

Många pussar och kramar, ta hand om dig och de dina. Är du ensam? Skäm bort dig själv! Köp någonting gott och hyr en film, kanske en kärleksfilm? Ibland är kärleken till sig själv kanske den absolut viktigaste. Älska dig själv djupt och innerligt och älska dina nära. Kärlek får dig att lysa!

Din Valentin