BLACK FRIDAY RABATTER

Det som går under namnet Black Friday i Sverige är egentligen ett amerikanskt fenomen. Det är en dag som infaller fredagen efter thanksgiving, vilket är en stor högtidsdag i USA.

Läs mer om Black Friday

Till skillnad från den svenska eller europeiska tacksägelsen, som infaller i oktober, firas Thanksgiving i slutet av november. Det här har att göra med att den nordamerikanska kulturen hyllar en annan del av historien än den bibliska.

Första gången uttrycket Black Friday förekom för att beskriva den här typen av rea var på 1970-talet. Från och med slutet av 80-talet var det vedertaget som begrepp i hela USA. Till resten av världen och Sverige har det under de senaste tio åren spridit sig i allt större utsträckning och blivit ett begrepp.

Därför heter det Black Friday

Det råder delade meningar om varför det heter just Black Friday, alltså svarta fredagen. Den vanligaste teorin har sitt ursprung i ekonomin och traditionen att markera negativt resultat som rött i bokföringen och positivt svart.

Efter sommar- och semesterperioder har detaljhandeln traditionellt sett haft svårt att få fart på försäljningen. Tiden kring Blackfriday brukar utgöra brytpunkten då resultatet vänder tillbaka, från röda siffror till svarta.

I Sverige har vi valt att använda amerikanernas ord istället för att översätta det till svart fredag. Det här är i linje med mycket annat eftersom den svenska kulturen har en tendens att ta efter det stora landet i väst.

Olika typer av Black Friday erbjudande

De flesta butiker, speciellt inom elektronik och mode, har ofta en Black Friday rabattkod eller liknande som du kan få innan rean startar. När eventet kör igång aktiveras koden och du kan börja fynda.

I samband med Black Friday kan även du som är 55+ hitta ännu mer förmånliga seniorrabatter än de du normalt har tillgång till. Det kan vara allt från matkassar och resor till produkter till hemmet.

Idag annonseras reor inom detaljhandeln i stil med amerikansk Sale Black Friday redan under den tidiga hösten. På så sätt kan du ta en titt på olika erbjudanden och i god tid planera vilken typ av Black Friday rea du ska satsa på. Normalt sett börjar Blackfriday erbjudanden dyka upp i oktober. Sedan pågår detta fram till den dag som är den ursprungliga Black Friday-rean i amerikansk mening, det vill säga i slutet av november.

Vad du kan förvänta dig av Black Friday

Förutom höstväder och bra priser finns det också något annat som hör ihop med Black Friday, nämligen hemelektronik. Det är en av de branscher som historiskt alltid satsat stort inför den här rea-dagen. Därmed inte sagt att det bara går att finna smarta köksmaskiner och dammsugare som Black Friday erbjudande. Det finns även andra branscher som hakat på trenden med Sale Black Friday. Exempel på andra branscher är heminredning och möbler, dessutom är numer fenomenet lika vanligt i fysiska butiker som inom e-handeln.

Men inom hemelektronik har det blivit så pass stort att fenomenet till och med spillt över till perioden efter helgen, Cyber Monday. Det blir i praktiken en förlängning av Black Friday som pågår ett par dagar till (med fokus på måndagen efter helgen).

Bästa Black Friday-erbjudanden 2022

No coupons found.